Spis peanøtter mens det er lov!

Spis gulerøtter mens det er sunt, het det i gamle dager. Mange amerikanere får i disse dager et annet råd: Spis peanøtter mens det er lov. Sterke krefter krever forbud mot peanøtter og peanøttprodukter, fordi de kan utløse voldsomme allergiske reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er ingen spøk for de som rammes - reaksjonene kan i verste fall bli så alvorlige at de fører til døden. Men mange amerikanere spør seg om et forbud ikke likevel er litt i drøyeste laget, og mener allergikerne bør kunne beskytte seg selv uten å frata andre gleden ved en pose saltede, nyristede peanøtter.

Brødskiver med peanøttsmør og syltetøy var Elvis Presleys livrett, og er fortsatt blant favorittene på utallige amerikanske skolekantiner. Antallet dødsfall som skyldes matallergi er derimot lett å tallfeste: USAs helsemyndigheter registrerte i 1995 til sammen 15 tilfelle.

Uskyldig?

Dette tallet omfatter alle typer allergiske reaksjoner på mat, som for eksempel fiskeallergi eller allergi mot jordbær. Men mistanken til peanøttene var likevel så sterk at USAs samferdselsdepartement ville gi flyselskapene ordre om å sette av tre seterader på alle rutefly som «peanøttfri soner».

Departementets forslag til direktiv fra august i fjor ble lekket til pressen av vantro tjenestemenn. Det ble senere latterliggjort blant annet av republikaneren Newt Gingrich, som den gang fortsatt var president i Representantens hus i Washington.

- Vi har stanset Clinton-regjeringens korstog mot peanøttene, forkynte Gingrich i en tale i valgkampen foran kongressvalget i november. Han holdt denne talen i delstaten Georgia i det sørlige USA, der peanøtter er det viktigste jordbruksprodukt nest etter bomull.


Dødelig

For ekteparet Kastner fra Mercer Island utenfor Seattle i den nordvestlige delstaten Washington er peanøtt-alllergien ikke noe å le av. Deres 12 år gamle datter Kristine hadde fått stilt diagnosen peanøtt-allergi, men døde i oktober i år etter å ha spist en kake som - uten at hun visste det - inneholdt peanøtter.

Denne peanøtt-allergien og andre typer matallergi er foreløpig et mysterium for legevitenskapen, til tross for at de rammet rundt 5 prosent av alle barn og 2 prosent av alle voksne. Hos disse menneskene oppfatter kroppens immunsystem visse næringsmidler som farlige fiender, og forsøker å bekjempe dem ved å frigi sterke kjemikalier - som i stedet gjør menneskene alvorlig syke.

I verste fall kan dette føre til at allergikerens kropp blir fullstendig lammet, hun eller han får store pustevansker fordi vevet i halsen hovner opp og strupen dermed «snører seg sammen», og døden kan inntre bare få minutter etter at man har fått i seg maten man ikke tåler ... peanøtter er kanskje egentlig ikke noe godt likevel?

(NTB-DPA)