Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spis pølser - bli slank

Matforsk har utviklet pølser så fulle av proteiner at du føler deg mett mye lenger - og spiser mindre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenter i Ås-miljøet har vært ivrige pølsespisere for å teste ut om dette virkelig stemmer. Nå skal de nyutviklede matvarene testes ut på familier i Danmark og Nederland som har problemer med overvekt.

-  Studentene syntes pølsene smakte litt annerledes enn hva de er vant med. Flere av variantene ble oppfattet som akseptable. Vi samarbeider med Gilde på dette prosjektet, forteller forsker Øydis Ueland ved Matforsk til Dagbladet.

Hun venter spent på analyseresultatene fra forsøket der 30 studenter var med.

Slankere Europa

Forskningen på proteinpølsene er et ledd i kampen for et slankere Europa. Hensikten med det EU-finansierte Diogenes-prosjektet er å få mer kunnskap om sammenhengen mellom overvekt, diett og gener. Samtidig forskes det på lukter som lurer oss til å føle oss mette over lengre tid.

Så langt er det i prosjektet utviklet pølser med proteiner og pasta med såkalt lavt glykemisk indeks.-  De proteinrike produktene må være blandingsprodukter av kjøtt slik som pølser og hamburgere, fordi det da er mulig å tilsette ekstra protein til slike blandingsprodukter, påpeker forsker Ueland.

Må smake

Det betyr veldig mye at produktene smaker godt. Øydis Ueland forteller at mange synes pølsene smaker grovere enn vanlige pølser. Pølser med mye protein kan oppfattes som tørre eller harde å spise. Dette er en utfordring for forskerne og deres samarbeidspartner.

Lukt og aroma er en annen studie som inngår i prosjektet. Resultater av tidligere forskning viser at vi kan bli mett av å lukte mat - i alle fall for en stund.

-  Det skal gjøres sensoriske undersøkelser der luktesansen er i fokus. Dersom det viser seg at folk med dårlig luktesans spiser mer for å tilfredsstille denne sansen, kan det være at disse personene trenger å krydre maten mer. Tenk deg når du er tett i nesa, da smaker maten ingenting, påpeker Ueland.

Nederlandske forskere har ansvaret for den delen av prosjektet.

SLANKEPØLSA: Det betyr veldig mye at proteinpølsene smaker godt, fastslår forsker Øydis Ueland ved Matforsk som har testet pølsene på sultne studenter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling