Spis VITAMINER før julematen

NEW ORLEANS/STAVANGER (Dagbladet): Propp i deg noen reale doser C- og E-vitaminer før du går løs på den feite juleribba med knasende svor, medisterpølsene og riskremen. Vitaminene kan forhindre hjerte- og karsykdommer, mener amerikanske forskere.,

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er lovende resultater og interessant forskning på gang, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Ingrid Ellingsen ved klinikk for Forebyggende Medisin ved Ullevål Sykehus.

Men hun vil ikke anbefale folk å løpe til apoteket for å proppe seg med C- og E-vitaminer før den feite julematen fortæres.

Ellingsen er i det hele tatt forsiktig med å gi generelle råd om å ta ekstremt høye E-vitamindoser. En høydose av E-vitamin er over 200 milligram per dag. Statens Ernæringsråd opererer med 350 mg per dag som høyeste E-vitamin-grense.

Utvider årene

To studier gjort av amerikanske forskere viser at høydoser av C- og E-vitaminene kan være viktig for blodårenes evne til å utvide seg og forhindre hjerte- og karsykdommer. De amerikanske forskerne håper snart å kunne gi anbefalinger for hvor mye vitaminer som må til for å hjelpe blodårene.

E- og C-vitaminer er kjente antioksydanter. Det betyr at de hindrer fettet i å oksydere eller harskne i blodet, som igjen gir åreforkalkning.

- Vår studie viser at anti-oksydanter kan motvirke effekten stoffer i kolesterolet gir. Vi håper disse funnene kan føre til seinere studier som vil bekrefte at vitamin C er forebyggende for åreveggene, sier forsker Henry Ting ved Bringham and Women's Hospital i Boston.

Kolesterol-effekt

Forskerne har målt blodstrømmen i overarmen på 12 kvinner og menn med høye kolesterolverdier og sammenliknet funnene med en kontrollgruppe. Dette skjedde før og etter at deltakerne hadde fått vitamin C sprøytet inn i årene.

Funnene viste at vitamin C bedret blodstrømmen og utvidet blodårene hos dem med høyt kolesterolnivå. Antioksydanten hadde derimot ingen effekt på personene med normale nivåer.

Forskere ved University of Maryland Medical Center i Baltimore har presentert en tilsvarende studie. Her ble 20 frivillige undersøkt som spiste et måltid med pølse, egg og fettrike matvarer. Ultralyd ble brukt for å måle blodårenes evne til å utvide seg i overarmen. Hver deltaker ble sjekket før, under og etter det fettrike måltidet. Noen dager etter ble forsøket gjentatt, men da fikk deltakerne ett gram C-vitamin og 800 mg E-vitamin før måltidet.

Mer og lenger

Uten vitaminer klarte ikke blodårene å utvide seg mer enn 12 prosent to timer etter måltidet. Fire timer etter måltidet var tilsvarende tall 8 prosent. Med vitaminer utvidet blodårene seg 17 prosent og holdt dette nivået hele tida.

- Det er viktig at blodårene klarer å utvide seg normalt for å hindre hjerteattakk og andre hjerte- og karlidelser. Resultatene av undersøkelsen er meget spennende, men det må mange og mye større undersøkelser til før vi kan si om vitamin-inntak av C og E forebygger svekkelse av blodårene før fettrike måltider, sier professor Gary Plocnick ved Universitetet i Maryland, School of Medicine.

Forskningsresultatene ble lagt fram på den store konferansen American Heart Association avholdt i New Orleans.

Også hvitløk gjør tilsvarende nytte, ifølge en vitenskapelig undersøkelse foretatt av forskere ved Leipzig Universitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer