Spis VITAMINER før julematen

NEW ORLEANS/STAVANGER (Dagbladet): Propp i deg noen reale doser C- og E-vitaminer før du går løs på den feite juleribba med knasende svor, medisterpølsene og riskremen. Vitaminene kan forhindre hjerte- og karsykdommer, mener amerikanske forskere.,

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er lovende resultater og interessant forskning på gang, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Ingrid Ellingsen ved klinikk for Forebyggende Medisin ved Ullevål Sykehus.

Men hun vil ikke anbefale folk å løpe til apoteket for å proppe seg med C- og E-vitaminer før den feite julematen fortæres.

Ellingsen er i det hele tatt forsiktig med å gi generelle råd om å ta ekstremt høye E-vitamindoser. En høydose av E-vitamin er over 200 milligram per dag. Statens Ernæringsråd opererer med 350 mg per dag som høyeste E-vitamin-grense.

Utvider årene

To studier gjort av amerikanske forskere viser at høydoser av C- og E-vitaminene kan være viktig for blodårenes evne til å utvide seg og forhindre hjerte- og karsykdommer. De amerikanske forskerne håper snart å kunne gi anbefalinger for hvor mye vitaminer som må til for å hjelpe blodårene.

E- og C-vitaminer er kjente antioksydanter. Det betyr at de hindrer fettet i å oksydere eller harskne i blodet, som igjen gir åreforkalkning.

- Vår studie viser at anti-oksydanter kan motvirke effekten stoffer i kolesterolet gir. Vi håper disse funnene kan føre til seinere studier som vil bekrefte at vitamin C er forebyggende for åreveggene, sier forsker Henry Ting ved Bringham and Women's Hospital i Boston.

Kolesterol-effekt

Forskerne har målt blodstrømmen i overarmen på 12 kvinner og menn med høye kolesterolverdier og sammenliknet funnene med en kontrollgruppe. Dette skjedde før og etter at deltakerne hadde fått vitamin C sprøytet inn i årene.

Funnene viste at vitamin C bedret blodstrømmen og utvidet blodårene hos dem med høyt kolesterolnivå. Antioksydanten hadde derimot ingen effekt på personene med normale nivåer.

Forskere ved University of Maryland Medical Center i Baltimore har presentert en tilsvarende studie. Her ble 20 frivillige undersøkt som spiste et måltid med pølse, egg og fettrike matvarer. Ultralyd ble brukt for å måle blodårenes evne til å utvide seg i overarmen. Hver deltaker ble sjekket før, under og etter det fettrike måltidet. Noen dager etter ble forsøket gjentatt, men da fikk deltakerne ett gram C-vitamin og 800 mg E-vitamin før måltidet.

Mer og lenger

Uten vitaminer klarte ikke blodårene å utvide seg mer enn 12 prosent to timer etter måltidet. Fire timer etter måltidet var tilsvarende tall 8 prosent. Med vitaminer utvidet blodårene seg 17 prosent og holdt dette nivået hele tida.

- Det er viktig at blodårene klarer å utvide seg normalt for å hindre hjerteattakk og andre hjerte- og karlidelser. Resultatene av undersøkelsen er meget spennende, men det må mange og mye større undersøkelser til før vi kan si om vitamin-inntak av C og E forebygger svekkelse av blodårene før fettrike måltider, sier professor Gary Plocnick ved Universitetet i Maryland, School of Medicine.

Forskningsresultatene ble lagt fram på den store konferansen American Heart Association avholdt i New Orleans.

Også hvitløk gjør tilsvarende nytte, ifølge en vitenskapelig undersøkelse foretatt av forskere ved Leipzig Universitet.