Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spiseforstyrrelser starter i 5-7 årsalderen

Grunnlaget for alvorlige spiseforstyrrelser legges allerede i 5-7-årsalderen. Det sier den britiske professoren Bryan Lask.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Barn som velger seg ut noen få sorter mat de vil spise har en spiseforstyrrelse. I tenåra blir det vanskelig for disse barna, når de i større grad skal fungere sosialt på egen hånd. Men i denne alderen går lidelsen over for de aller fleste.

Lask er i Norge for å delta i en konferanse om barn og unge med spiseforstyrrelser. Målet er å lære fagfolk mer om spiseforstyrrelser.

Lask har listet opp seks ulike spiseforstyrrelser som rammer barn. Noen er nesten ufarlige og vanlige, mens andre mer sjeldne og langt alvorligere.

Tenker omvendt

Anoreksi er den mest dødelige psykiske lidelsen i dag. Barn som utvikler anoreksi, har ofte veldig lav selvfølelse og tenker ofte omvendt om seg selv. De føler seg tykke, men er tynne. Føler seg mette, men er sultne. Føler at folk som vil hjelpe, egentlig vil skade. Dødeligheten blant anorektikere er 7 til 10 ganger høyere enn for normalbefolkningen.

- Det er viktig at 5- 7 åringer har god selvfølelse. Hvis en skal jobbe preventivt mot spiseforstyrrelser hos barn, må en starte da. Når de kommer i tenåra, er det bortkastet med preventivt arbeid, sier Lask.

Psykiater Finn Skårderud har utarbeidet generelle råd til foreldre for å motvirke og oppdage spiseforstyrrelser hos barn:

Råd til foreldre

Forsøk å vis barna dine at vekt og kropp ikke er det viktigste her i verden. Skjul din egen slanking for barna, gå heller inn i skapet og bli «skapslanker». Spiseforstyrrelser kan oppdages ved barns holdning til mat og kropp, uvanlig store humørsvingninger og betydelige vektendringer.

Stress og pubertet

- Hva sykdommen skyldes, vet man ikke. Forskning viser at noen er predisponert for spiseforstyrrelser gjennom gener og biologi. Personlighet og sosiokulturelle faktorer er også viktige. Det som ofte utløser anoreksi, er stress og pubertet, sier professor Lask.

«Ulrikke» har hatt anoreksi, men er i dag sunn og frisk. Hun har mange av de typiske trekkene for anorektikere.

- Jeg hadde vel ikke så høye tanker om meg selv på slutten av barneskolen. Etter hvert som jeg kom i puberteten, følte jeg meg verre og verre. Jeg syntes at jeg selv var fæl, på alle måter, sier hun.

- For tykk til å gå ut

14 år gammel var hun radmager og syk. Men syntes fremdeles at hun var for tykk til å gå ut.

Etter fire år med sykehusbehandling og psykologsamtaler har hun nå normal vekt, og føler seg sterkere enn noen gang.

- Det var ikke foreldrene mine sin feil, ikke venner eller TV heller. Puberteten var ei vanskelig tid. Selv i dag kan jeg ikke se hvordan jeg skulle unngått å bli syk.

PUBERTETEN VANSKELIG: «Ulrikke» er i dag 18 år og frisk. Hun fikk anoreksi da hun var 14 år. - Puberteten er ei forferdelig vanskelig tid. Særlig for meg som ville ha orden på alt, sier hun.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media