Spiser gress for å overleve

Nord-Korea har vært rammet av sultkatastrofe siden 1995. På landsbygda spiser folk gress og løv, og Jan Egeland frykter en akutt sultkatastrofe i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær i Norges Røde Kors kom hjem fra en reise i Nord-Korea i går kveld. I fire dager fikk han reise relativt fritt rundt i det som fortsatt er verdens mest lukkede land. Siden 1995 har Norges Røde Kors hjulpet 1700 klinikker og hospitaler med det aller mest nødvendige av medisiner. Men det er matmangelen som fortsatt er overhengende. Halvparten av alle barna i landet er underernærte.

- Vi står foran en ny mulig hungerkatastrofe, sier Jan Egeland til Dagbladet.no

Barkebrød

Det er på landsbygda at situasjonen er mest prekær. Gjentatte flomkatastrofer gjør at perioden fra juli til de kan begynne å høste avlingene i september, er spesielt kritisk. Situasjonen blir ikke bedre av at USA og Japan har stoppet forsendelsene av mat av politiske grunner.

- Jeg så hvordan folk på landsbygda lagde en slags barkebrød av gress, løv og 20 prosent mel, forteller generalsekretæren.

- Det er voldsomt vanskelig å fordøye, og vi ser at klinikkene er fulle av folk som har store fordøyelsesproblemer.

FNs matvareprogram har måttet kutte i matrasjonene til eldre og ungdomsskoleelever. Gjennomsnittlig får hver nord-koreaner nå 250 gram mat per døgn.

Men overalt er regimekontrollen streng, du hører ingen som klager, alle hyller presidenten som tar så godt vare på dem.

Flomfare

Siden Kim Il Jong døde i 1995 har hungerkatastrofene stått i kø. Mye av årsaken er snauhogst av store skogområder som har ført til erosjon av jorda. Avlingene slår feil, og jordbruksgrunnlaget regner bort. Nå har Røde Kors i Norge, Nord- og Sør-Korea gått sammen om et treplantingsprosjekt i et forsøk på å stoppe miljø-ødeleggelsene.

- Treplanting er katastrofeforebyggende, i tillegg kan det virke forsonende mellom de to landene, håper Egeland.

Han mener det er helt riktig å involvere seg i et totalitært regime som Nord-Korea.

- Det er ikke minst viktig å jobbe der når vi ser at hjelpen kommer fram til den delen av befolkningen man ellers ikke ville nådd fram til, sier Egeland.

Undergrunnen i hovedstaden Pyoungyang er et tydelig eksempel på hva regimet prioriterer. Metroen er imponerende flott og avansert, og er tenkt brukt som bomberom. Fortsatt tror nord-koreanerne at det bare er et tidsspørsmål før Sør-Korea angriper dem. I mens sliter bøndene på landsbygda med okser foran plogen.

SVAKE: Nord-Korea Røde Kors driver flere sykehus og helseklinikker. Her får en pasient tilsyn av en sykepleier
GRESSKAKE: En nordkoreansk kvinne ved middagsfatet. Maten består av gresskaker, der 80 prosent av innholdet er gress og blader.