Spiser heller med hendene

Ny generasjon hurtigmat-barn kan ikke bruke kniv og gaffel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Expressen.se viser en britiske undersøkelse at en fjerdedel av alle barna under 11 år spiser oftere med hendene enn med kniv og gaffel.

Hurtigmaten får mye av skylden.

Tidsnød

Ekspertene påpeker at langt flere kvinner i dag er yrkesaktive. Tidspresset det ofte medfører gjør at matlaging blir ned-prioritert og mange tyr til hurtigmat-løsninger.

Ni av ti barn i undersøkelsen fikk lov til å spise denne type mat av sine foreldre.

Det engelske magasinet Mother & Baby står bak dette studiet. Tall-materialet baserer seg på svarskjema fra 2000 foreldre fra hele Storbritannia. Gjennomsnittsalderen på barna var 15 måneder.

Nesten halvparten, 48 prosent av smårollingene spiste aldri noen av måltidene sammen med resten av familien.

Istedenfor ble maten inntatt alene med TV-apparatet som det eneste selskap.

Et lærested

Tradisjonelt, har en felles middag vært et sosialt samlingspunkt for hele familien. Et sted for å prate, slappe av og nyte god mat.

For småbarn er dette en lærerik opplevelse og fungerer også som en fin øvelse i interaksjon med andre mennesker.

Foreldre-organisasjoner og barnespesialister er bekymret over denne utviklingen. De frykter at barna vil gå glipp av bordmanerer så vel som andre sosiale ferdigheter.

- Når vi er ute, ser jeg ofte barn som tar opp maten fra tallerken med hendene og spiser det i ekte viking-stil. De snakker med munnen full og gjør alle de tingene våre mødre forbød oss å gjøre, sa redaktøren i Mother & Baby, Karen Pasquili Jones til The Daily Mirror.

<B>FAVORITT-MAT:</B> Kameratene Ludvik og Ulrik på henholdsvis fem og seks år er glad i hamburgere og pommes frites, men får sjeldent lov til å spise det.
<B>MANGEL PÅ GODE VANER:</B> 20 prosent av barna i undersøkelsen spiste middag sammen med familien kun en dag i uken eller sjeldnere.