Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spiser opp fiskens mat

Nå kan havforskerne omsider bekrefte det fiskerne mest av alt frykter: Kongekrabba forsyner seg grådig av fiskerogn på sin erobringsferd langs finnmarkskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Mye tyder på at krabba beiter på rogn. Men i hvor stort omfang vet vi ikke, sier forsker Nina Mikkelsen ved Havforskningsinstituttets avdeling i Tromsø.

Hun forsker på innvirkningen arten har på livet i havet.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen har tillatt kommersiell fangst. Kvoten i år er på 200000 dyr. Fiskerne mener det er altfor lite.

De foreløpige funnene bekrefter tidligere antakelser om at krabba spiser fiskerogn. Blant annet er det funnet rogn i magen på krabber i Varangerfjorden.

- Ennå har vi ikke fått analysert prøvene vi har tatt i loddas gyteområder. Men vi blir ikke overrasket om det viser seg at krabba også spiser lodderogn, sier Mikkelsen.

Norges Fiskarlag mener forskernes foreløpige funn er skremmende:

- Forskerne bør sjøl være modige nok til å trekke konklusjonen. Jeg er ikke tvil om at krabba også eter lodderogn, og da står vi overfor et skadedyr som er ei tikkende økologisk bombe, sier Reidar Nilsen, formann i Norges Fiskarlag.

Lodda gyter på grunt vann i Finnmark, og er nøkkelarten i Barentshavets økosystem. Den er en stor planktoneter og hovedføde for den norsk-arktiske torsken.

- Det sier seg sjøl hva det betyr når torskens næringsgrunnlag blir spist opp, sier Nilsen.

IKKE GOD PÅ BUNNEN: Kongekrabba formerer seg rekordraskt og forsyner seg av det den kommer over på bunnen. Nå bekrefter funn at den også eter fiskerogn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media