- Spiser opp lønnsoppgjøret

- De som jublet for et godt lønnsoppgjør for noen uker siden, kan få et sjokk etter ferien, sier YS-leder Randi Bjørgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens statsminister Kjell Magne Bondevik drar på ferie, sender Norges Bank rentesjokk til lønnsmottakerne.

Med gårsdagens heving av dagslånsrenta har Norges Bank økt renta med 1, 5 prosentpoeng siden 19. mars. Bankene har allerede hevet renta på boliglån én gang. Og de kommer også til å følge opp den siste økningen, selv om det er for tidlig å si når og med hvor mye.

Verken finansminister Gudmund Restad eller Norges Bank vil avvise at renta kan øke enda mer.

Det som ble kalt lønnsfest for noen uker siden, blir smuler og rester i løpet av høsten.

Slår alarm

- Ved forrige renteheving fant vi ikke grunn til å slå den store alarmen. Men når det nå kommer ytterligere renteøkninger, er det en konsekvens av at regjeringen ikke makter å få til innstramminger, sier Randi Bjørgen i Yrkesorganisjonenes Sentralforbund (YS).

- Regjeringen må nå tenke gjennom hva slags forhold den vil ha til fagbevegelsen. Mitt råd er at de skrinlegger eller utsetter kontantstøtten til toåringer. Det er tydelig at det er lønnsmottakerne som må betale den. Det er vi ikke interessert i, sier Bjørgen.

Mindre kjøpekraft

Beregninger som YS-økonom Bjørn Tore Stølen gjorde i går, viser at en lønnstaker med 200 000 kroner i inntekt, og med 400 000 kroner i bolig- og studiegjeld, vil få 4300 kroner i redusert kjøpekraft som følge av en renteøkning på 1,5 prosentpoeng. Det betyr at 45 prosent av lønnstillegget per 1. mai er spist opp.

For en inntekt på 350 000 kroner og 700 000 kroner i gjeld, blir nesten hele tillegget spist opp med en renteheving på 1, 5 prosentpoeng.

Nestleder i LO, Jan Balstad, mener renteøkningene er uttrykk for at regjeringen mangler styring på økonomien.

Mangler tillit

- Norsk økonomi burde være robust nok til å holde en rente på linje med den tyske. Nå ligger vi noe over. Tariffoppgjøret kan ikke forklare renteoppgangen, det ligger tross alt innenfor anslag som ekspertmiljøene har forutsatt, sier han.

- Når Norges Bank setter opp renta, kan jeg ikke se noen annen årsak enn at regjeringen ikke evner å balansere økonomien på en fast måte, og at markedet mangler tillit til regjeringens styringsevne.