Spist og spyttet ut av hvithai

Smakte ikke godt nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Halvt norske Eric Nerhus (41) overlevde det nær umulige: Han ble halvveis svelget av en svær hvithai, men kom seg løs igjen ved å stikke haien i øyet og slå den i hodet.

- Han ble tatt med hodet først. Haien knuste dykkermaska og knakk nesen hans. Deretter svelget haien hodet hans, forteller dykkeren Dennis Luobiki, som var vitne til den utrolige hendelsen utenfor byen Eden i Australia tirsdag.

Stabil

Nerhus ligger på sykehus med omfattende skader etter haiangrepet, og tilstanden blir i dag karakterisert som stabil.

Eksperter mener haien tok feil av den erfarne dykkeren og en sel - som er en delikatesse for enhver sulten hai.

- Han smakte nok på langt nær like godt som en sel - full av bein og fæl. Sannsynligvis var det derfor haien spyttet han ut igjen, sier haispesialist Grant Willis ved akvariet i Sydney til AFP.

Likte ikke smaken

Bilder av den norskættede dykkerens blodige våtdrakt viser tydelige spor etter haiens tenner. Nettopp den mørke våtdrakten kan ha bidratt til at haien trodde det var en sel han støtte på under vann.

- Sjansen for å overleve et angrep av en hvithai er kanskje èn til en million. Han har vært ufattelig heldig. Bare det å være klarsynt nok til å stikke haien i øyet er helt utrolig, sier haiekspert og dokumentarfilmmaker Ben Cropp til Sky News.

Nerhus dykket etter perler sammen med sin sønn Mark da den tre meter lange og et halvt tonn tunge haien gikk til angrep. Det var sønnen som dro faren ut av vannet og over i båten da haien slapp taket i kroppen hans.

Da hadde både hodet, venstrearm og deler av overkroppen vært langt inni haikjeften. Mens haien var i ferd med å svelge ham klarte Nerhus å stikke redskapet han hadde i høyre armen inn i haiens øye.

- Han stakk redskapet som brukes til å åpne perlemuslinger med inn i hodet på haien samtidig som han var inne i kjeften, sier dykkerkollega Luobikis.

Blodtap og sjokk

Nerhus blødde fra både hode, armer og mage da han kom opp til overflaten, men var ved bevissthet. Han blir nå behandlet for blodtap og sjokk i tillegg til sårene etter møtet med haien.

Til sine dykkerkamerater har Eric Nerhus fortalt at han ikke så haien før det var for seint.

- Vannet var skittent, og det var svart under vann. Han så ikke haien komme før han kjente kjeften rundt hodet. Han begynte å skjelve da han innså at han var inne i haiens kjeft, forteller dykkeren Michael Mashado.

- Vennene beskriver Erik som en tøffing som blant annet trener karate, og han skal ha vært i toppform. Nerhus er født og oppvokst i Australia, men begge foreldrene er opprinnelig norske. De utvandret på 1960-tallet.

Hvithaien angriper ikke ofte mennesker, men det få gangene det skjer har møtene som regel dødelig utgang.

For et år siden overlevde en dykker i den australske byen Perth et haiangrep etter å ha slåss med never og dykkervåpen.

Pressetalsmann

Den utrolige historien har gått verden rundt, og Nerhus har nå fått sin egen supertalsmann: Kjendiskonsulent Harry M. Miller. Historien er allerede solgt eksklusivt til Nine Network og magasinet Woman\'s Day. Og amerikanske tv-stasjoner har allerede meldt sin interesse.

- Vi har ikke hørt fra Oprah Winfreys produksjonsselskap, men det er omtrent de eneste som ikke har tatt kontakt, sier Miller.

Eric Nerhus kan bli skrevet ut fra sykehus allerede i dag, og sjansen er stor for at han blir millionær før måneden er omme. Men pengene vil ikke talsmann Harry M. Miller snakke om.

<B>BLODIG: Dykkerens våtdrakt bærer tydelige tegn etter møtet med haikjeften.
NÆR SPIST: Norskættede Erik Nerhus overlevde på mirakuløst vis et møte med en hvithai i Australia.