Russlands invasjon av Ukraina:

- Spist og torturert

Da ukrainske styrker gjenvant byen Jampil i Donetsk i slutten av september, fant de døde, torturerte og spiste dyr i byens dyrehage.

DYREHAGE: En dyrehage i Jampil i Donetsk fylke øst i Ukraina var under russisk okkupasjon i fem månder. Flere dyrekadavre skal bære preg av tortur etter okkupasjonen. Foto: Vetmarket Pluriton / Instagram
DYREHAGE: En dyrehage i Jampil i Donetsk fylke øst i Ukraina var under russisk okkupasjon i fem månder. Flere dyrekadavre skal bære preg av tortur etter okkupasjonen. Foto: Vetmarket Pluriton / Instagram Vis mer
Publisert

I en dyrehage i den lille ukrainske byen Jampil i Donetsk fylke øst i Ukraina, ligger det dyrekadaver etter dyrekadaver på bakken.

Noen av dem har sultet i hjel. Andre skal bære preg av tortur. Atter andre skal være flådd og har tilsynelatende blitt spist av russiske soldater.

Det melder den ukrainske TV-kanalen Freedom.

UROLIG: På statlig russisk TV snakkes det mer og mer om at krigen i Ukraina ikke går som planlagt. Reporter: Christina Holen Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

- Dødd av sult

Det var i slutten av september, etter Ukrainas lynoffensiv i Kharkiv fylke, at ukrainske styrker også gjenerobret deler av Donetsk fylke - deriblant Jampil.

Før krigen hadde byen om lag 10 000 innbyggere. Og en dyrehage med blant annet ulv, struts, antilope og bison. Etter fem måneder med russisk okkupasjon, var omtrent alle dyrene enten døde eller forsvunnet.

Mange av dyrene har tilsynelatende dødd av sult.

- Da vi ankom, var burene stengt og mange dyr hadde dødd av sult, sier en dyrevernsaktivist ved navn Vitalij til TV-kanalen Freedom.

Han og andre aktivister besøkte dyrehagen tidligere denne uka.

DRONEKRIG: Droner har blitt et sentralt verktøy under krigen i Ukraina. Ukrainas forsvarsstyrker har publisert en video som de mener kan være historisk. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Drepte en kenguru

Der ble de også vitne til dyrekadavre som skal ha båret preg av tortur, og andre dyr som skal ha vært flådd, skriver TV-kanalen.

I et av burene skal det også ha vært dyrekadavre som var dekket til med kalk.

- De (russiske soldater, journ.anm.) skjøt og spiste dem, og dekket dem deretter til med kalk sånn at kadavrene ikke skulle råtne og lukte, sier Vitalij.

- De lokale sier at russerne til og med drepte en kenguru, fordi de ville smake på den, legger han til.

Dyrevernsaktivistene i Vetmarket Pluriton, som deler sitt arbeid på Instagram, har også besøkt Jampil.

De har delt en video som viser en rekke dyrekadavre og omfattende ødeleggelser av dyrehagen.

- Vi har sett mye, og trodde ingenting kunne sjokkere oss lenger. Men det vi så i Jampil, er hjerteskjærende, skriver gruppa på Instagram.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer