MEKTIGE BYGGVERK: Nye arkeologiske funn viser at arbeiderne som bygget Giza-pyramidene i Egypt var avhengige av enorme mengder kjøtt. Foto: Scanpix
MEKTIGE BYGGVERK: Nye arkeologiske funn viser at arbeiderne som bygget Giza-pyramidene i Egypt var avhengige av enorme mengder kjøtt. Foto: ScanpixVis mer

Spiste 1814 kilo kjøtt om dagen

Nye arkeologiske funn viser at løfter om mat lokket oldtidens egyptere til pyramidebygging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderne som bygget de berømte Giza-pyramidene i Egypt livnærte seg på kjøtt fra en enorm catering-operasjon, som arkeologer nylig har funnet restene av.

Restene etter det som en gang var en stasjon for matlevering har nylig blitt oppdaget noen hundre meter fra den berømte Sfinx-statuen, i et område kalt «The Lost City of The Pyramid Builders».  

Så langt har forskerne oppdaget en nærliggende gravplass med rester av både menneske- og dyreskjeletter.
Ut ifra funnene av beinrester, ernæringsdata og andre oppdagelser rundt om i landsbyen, har arkeologene kommet frem til at det daglige behovet for kjøtt var på rundt 1814 kilo.

Ble lokket med mat Forskere mener at det ble enklere å rekruttere arbeidere da disse kunne tilbys store mengder kjøtt, samt tilgang på medisinsk behandling. Den medisinske behandlingen det refereres til er knyttet til funn av skjeletter der man kan se at brukne bein er helbredet.

- Arbeiderne ble tatt vare på og fikk rikelig med mat da de jobbet med pyramiden, dette ville derfor bli sett på som et attraktivt yrke, sier hovedforsker ved arkeologgruppen Ancient Egypt Research Associates, Richard Redding, til LiveScience.com.

Forskerne har funnet ut at oldtidens egyptere ville behøve over 75 000 dyr for å holde tritt med arbeidernes næringsbehov

Redding forklarer videre at rundt 10 000 arbeidere tok del i byggingen av Menkaure-pyramiden. En oppgave, som basert på arkeologiske funn, antas å ha tatt 35 år.

- I rundt fem måneder av året ble det tilkalt en stor arbeidsstyrke som kun jobbet med å flytte steinblokker. De resterende månedene stod en mindre gruppe for selve uthoggingen av pyramide-blokkene, forteller hovedforsker Richard Redding.

Sjefene fikk biff Forskningen viser også interessante detaljer om hvordan hierarkiet fungerte når det gjaldt mat. Det var nemlig de overordnede som fikk tildelt mesteparten av storfekjøttet, mens arbeiderne måtte klare seg med kjøtt fra sau og geit.

Ifølge forsker Richard Redding var det ikke overraskende at de overordnede spiste mest biff. Dette kjøttet var det mest verdsatte i oldtidens Egypt, og beinrester fra storfe har ofte blitt funnet i egyptiske gravkamre.