Spiste dødelig sopp

Seks personer innlagt med akutt soppforgiftning i Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire kvinner og to menn ble mandag innlagt på Sykehuset Telemark med akutt soppforgiftning. Samtlige har spist hvit fluesopp, skriver Vardens nettutgave.

Situasjonen er alvorlig for den ene av kvinnene. De andre blir også værende på sykehuset i flere dager, i tilfelle tilstanden deres skulle forverre seg.

- Alle blir på medisinsk klinikk i flere dager framover til observasjon, sier overlege Kristian Heldal til avisa.

Spiste stuing

De seks personene av asiatisk opprinnelse har, etter det Varden erfarer, spist stuing lagd av hvit fluesopp. Flere av dem hadde selv vært på sopptur forrige helg og plukket soppen.

Hvit fluesopp er en av våre farligste giftsopper, og inneholder stoffer som skader nyrer og særlig lever. Symptomene er først brekninger, magesmerter og diaré. Leverskade og eventuell nyreskade utvikles en til fire dager etter inntak, og risikoen for å dø av forgiftningen er høy selv etter inntak av relativt små mengder.

Kan forveksles med sjampinjong

Soppen har matt hvit hatt, hvitt kjøtt, hvite skiver og hvit stilk, og kan lett forveksles med sjampinjong, ifølge Matportalen. Soppen finnes over hele landet.

DØDELIG SOPP: De seks personene skal ha spist stuing av hvit fluesopp, en av de giftigste artene. Foto: Else R. Wiborg
DØDELIG SOPP: De seks personene skal ha spist stuing av hvit fluesopp, en av de giftigste artene. Foto: Else R. Wiborg Vis mer

Onsdag svarte soppeksperten på spørsmål om veksten i nettmøte med Dagbladet.nos lesere. Les de gode rådene her.

Spiste dødelig sopp