Spiste dødssopp

Soppen som ekteparet i Trøndelag spiste, er så farlig at du må kaste alt om du har fått den i kurven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

>

 • Her finner du bilder av traktkantarell og spiss giftslørsopp.

  Ekteparet fra Sør-Trøndelag trodde de hadde plukket traktkantarell, men soppen viste seg å være spiss giftslørøsopp, melder Adressa.no.

  Pressetalskvinne Marit Kvikne ved Regionsykehuset i Trøndelag opplyser til Dagbladet.no at tilstanden til ekteparet er stabil.

  - De er utskrevet fra sykehuset, men går til dialysebehandling, sier Kvikne. Hun ønsker ikke å opplyse hverken alder eller bosted til ekeparet annet enn at de er fra Sør-Trøndelag.

  Soppen inneholder giften orellanin, som angriper nyrene. Ifølge Caplex merker man symptomene etter flere dager. Det kan gå en uke før du får influensalignende symptomer, og det kan være vanskelig å forstå at man faktisk er soppforgiftet.

  Ekstremt giftig

  Spiss giftslørsopp er ekstremt giftig og selv små mengder kan føre til ødelagt lever eller død. Adressa melder at flere har tatt feil av spiss giftslørsopp og trodd at det var traktkantarell.

  Sist mandag fikk sopkontrollen i Orkdal inn en stor eske med soppen. Ikke nok med at soppen var dødelig, den hadde forgiftet resten av soppen også.

  - Det viste seg at all soppen var plukket i de samme bæreposene. Dermed måtte absolutt alt kastes, sier soppkontrollør Lilly Lillegård Almli til Adressa.

  I fjor ble famlien Pape forgiftet etter å ha fått i seg denne soppen.

  Nå ett år etter forteller Tove Pape at familien har gjennomlevd et helvete.

  - Vi var 100 prosent arbeidsuføre, bundet til dialysemaskiner og stativer og måtte holde oss helt i ro, sier hun til Adressa.

  I dag har hun fått ny nyre, mens ektemannen klarer seg uten behandling. Datteren må ha fire timers dialysebehandling tre ganger i uka.

 • Her finner du bilder av traktkantarell og spiss giftslørsopp.
<B>KANTARELL: Slik ser en vanlig kantarell ut.
<B>«SYNDEREN»: </a> Det er denne soppen de trodde de hadde plukket, en traktkantarell.
<B>SPISTE GIFTIG SOPP: Mor, far og datter i familien Pape i Sandefjord har opplevd et helvete etter at de spiste giftig sopp i fjor.