Spiste pesto - ble dødssyk

Etter å ha spist en boks med pesto ble hun plutselig dårlig.

OVERLEVDE: Doralice Carneiro Sobreira Goes fikk plutselig store problemer etter et måltid. Hun måtte bli på sykehuset i over ett år. Foto: Jam Press
OVERLEVDE: Doralice Carneiro Sobreira Goes fikk plutselig store problemer etter et måltid. Hun måtte bli på sykehuset i over ett år. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

47 år gamle Doralice Carneiro Sobreira Goes fra Brasil var innlagt på sykehus i mer enn ett år, etter at hun spiste pesto som angivelig gjorde henne syk, melder The Independent.

Goes forteller at hun kjøpte pestoen 31. desember 2021, og spiste den noen uker seinere, i slutten av januar 2022.

- Pestoen hadde ingen utløpsdato, og personen som solgte den til meg ga meg ingen oppbevaringsinstruksjoner, men jeg var en hyppig kunde i butikken hvor jeg kjøpte den, sier Goes til Jam Press.

Bare timer etter at hun hadde spist pestoen, ble hun syk.

Paralysert

- Kroppen min føltes ikke bra. Pusten min ble verre, og det kriblet i tunga mi. Jeg kjørte rett til sykehuset, parkerte bilen … Og så sluttet kroppen å fungere, sier Goes til Jam Press.

Goes legger til at hun mistet førligheten i kroppen da hun hadde kommet til sykehuset.

- Jeg kunne nesten ikke bevege kroppen min, men jeg klarte å kaste meg ut av bilen. Det var da jeg så en ansatt med rullestol, så jeg ropte, og de kom bort og hjalp meg inn.

NON STOP: En bjørn prøver ivrig å komme seg inn i hytta hvor en familie oppholder seg i. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av. Vis mer

Det var bare en time siden hun hadde spist pestoen. Hun kastet opp og hadde problemer med å puste. Legene fraktet henne raskt til en datastyrt tomografi (CT).

En nevrolog merket seg at Goes nesten var helt lam. Hun kunne bare røre på to tær da hun ble bedt om å bevege seg.

Fikk diagnose

Etter kort tid ble hun diagnostisert med botulisme, en sjelden tilstand som oppstår når et giftstoff produsert av bakterier angriper kroppens nerver.

Hyppigste kilder er rakfisk og spekemat. En annen matbåren kilde kan være hermetisk, røkt eller vakuumpakket mat.

I tillegg til rakfisk forekommer giften oftest i hjemmehermetiserte grønnsaker og røkt kjøtt. Bruk av urene sprøyter, eller urent narkotisk stoff, er den hyppigste årsakene de siste åra, skriver Norsk Helseinformatikk.

Over ett år på sykehuset

Legene mener det sannsynligvis var pestoen som forårsaket sykdommen hennes, ifølge Goes.

- Det var en av de få tingene jeg nylig hadde spist, og det var hjemmelaget. Det så ut til at det hadde dannet seg en bakterie i pestoen, som inneholdt et giftstoff, sier hun.

Goes måtte bli på sykehuset i ett år etter at hun ble innlagt.

- Jeg fikk behandlinger hver dag, hver uke. Sakte, men sikkert fikk jeg mer styrke i kroppen.

Hun ble nylig utskrevet fra sykehuset etter å ha gjort store framskritt.

- Jeg har pustet uten hjelp i ni måneder, noe som er et godt tegn. Nå klarer jeg å gå på do alene og spise selv også.

Hun er fortsatt ikke friskmeldt, og bruker rullator for å komme seg rundt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer