Spiste sprengstoff

BERGEN (Dagbladet): Alarmen har gått i Forsvaret etter at det ble kjent at en norsk soldat i Kosovo spiste sprengstoffet C4. Soldaten måtte legges inn på sykehus med kraftig forgiftning i kroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelser i etterkant av episoden har avdekket skremmende feilinformasjon blant forsvarsutdannede ingeniører.

Alarmen gikk da en 24-årig norsk KFOR-soldat i Kosovo før jul spiste et stykke av det uhyre farlige sprengstoffet C4, som er kjent fra en rekke terroraksjoner.

Pinlig

- Vi var naturligvis ganske bekymret for soldaten, forteller bataljonssjef for de norske KFOR-soldatene, Tor Sæther.

Soldaten selv er en smule pinlig berørt av at episoden nå blir offentlig kjent. Han presiserer at det var hans eget valg å prøvespise det plastiske sprengstoffet og at han ikke legger skylden på ingeniøren som opplyste at det var ufarlig. Selv husker han ikke så mye av hva som skjedde.

- Det svartnet for meg, sier han gjennom KFORs presseoffiser Stine Skjæren.

Det var 30. november i fjor at soldaten spiste det plastiske sprengstoffet C4. 24-åringen jobber med transport og var tilskuer til en sprengningsøvelse ingeniørkompaniet gjennomførte. En fenrik, som er kamerat av sjåføren, skal da ha fortalt at det ikke var farlig å spise sprengstoff.

- Det bare ble til at jeg smakte litt, sier han.

Frivillig

Ifølge bataljonssjef Sæther var smakebiten på størrelsen med en sukkerbit. 24-åringen selv beskriver stykket som størrelse på en tyggegummi.

- Det var ingen form for tvang. Han skal ha spist det helt frivillig, opplyser Sæther.

Kort etter fikk 24-åringen alvorlige magesmerter og symptomer på forgiftning. I hui og hast ble han fraktet til det amerikansk/britiske militærsykehuset sør i Kosovo hvor han ble liggende i fire døgn. Etter oppholdet på militærsykehuset dro soldaten hjem på permisjon til Norge, hvor han igjen ble sjekket på sykehus rundt juletider. Ifølge Sæther ble særlig nyrer og lever undersøkt, men alt skal ha vært i orden.

Sjokkert

Det multinasjonale militærpolitiet ble umiddelbart koplet inn og satte i gang full etterforskning av episoden. I avhør skal ingeniøren ha beklaget det hele og bedyret at han i god tro ga opplysningene om at det var ufarlig å spise sprengstoff.

- Jeg ble sjokkert da jeg fikk bekreftet at ingeniørene faktisk hadde lært at det var ufarlig å spise sprengstoff. Dette viste seg å være en utbredt oppfatning blant studenter som har gått ut fra skolen de to siste åra, sier sjefen ved Forsvarets ingeniørutdanning på Hvalsmoen i Hønefoss, major Knut Syvertsen til Dagbladet.

Opplysninger Dagbladet har fått, tyder på at det i deler av ingeniørmiljøet i Forsvaret ses på som en manndomsprøve å spise sprengstoff.

- Tanken har slått meg. Men jeg kan ikke bekrefte at dette er tilfellet. Det skjer i hvert fall ikke her på Hønefoss. Men slike ting har en tendens til å oppstå lokalt, sier Syvertsen.

Advarsel

Da skolesjefen ble kjent med opplysningene om at elever ved ingeniørskolen hadde blitt fortalt av lærere at sprengstoffspising var ufarlig, sendte han straks ut en advarsel til samtlige om at så ikke er tilfellet. Han tror at feilinformasjonen kan ha oppstått hos en instruktør en eller annen gang og så blitt videreført til andre kull og til slutt blitt etablert som en sannhet.

Ifølge majoren stemmer det at Forsvaret har sprengstofftyper som ikke er farlige å putte i munnen og svelge. Men det gjelder i høyeste grad ikke C4, som inneholder kjemikalier som ikke anbefales å spise til middag.

Ifølge bataljonssjef Sæther vil ingeniøren som serverte sprengstoffet, trolig slippe unna straff.

- Men det er klart at det er grunn til å stille spørsmål når ingeniører blant oss mener det er ufarlig å spise sprengstoff, legger han til.

FARLIG LEK: I deler av ingeniørmiljøet i Forsvaret skal det ses på som en manndomsprøve å spise sprengstoff. Personene på bildet har ingen ting med den aktuelle saken å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer