Spiste tyggis - slapp fengsel

En advokat har fått en betydelig nedsatt straff for promillekjøring, fordi han brukte tyggegummi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett utelukker ikke at advokaten puttet en tyggegummi i munnen, etter at han var stoppet av politiet, men like før han blåste i måleinstrumentet.

Dommerne har under sterk tvil kommet til at aromaen fra tyggegummien kan ha påvirket utåndingsresultatet til advokatens ugunst.

Mildere straff

I Indre Follo tingrett fikk advokaten betinget fengsel i 18 dager, 10 000 kroner i bot, han mistet førerkortet for ett år, og ble dømt til å ta ny førerprøve.

I lagmannsretten falt fengselsstraffen bort, han fikk 25 000 kroner i bot, og førerkortet ble bare inndratt for et halvt år. Han trenger heller ikke ta nye førerprøve.

Grunnen var at blodpromillen, feilmarginer inkludert, måtte reduseres fra 0,5 til 0,44 på grunn av tyggegummien. Dette var ikke vektlagt i tingretten.

Ifølge Politidirektoratets instruks for utåndingsprøver skal vedkommende som skal blåser, være under kontinuerlig observasjon i 20 minutter, før prøven gjennomføres.

I observasjonstiden skal vedkommende ikke skylle munnen, innta noe i munnen og heller ikke røyke eller bruke snus. Advokaten klarte å omgå dette.

Ringte mor

Det var 14. oktober i fjor at advokaten ble stoppet av politiet. Ifølge advokaten var han på vei til sin mor, og han fikk lov av politiet til å varsle moren om at han ble forsinket.

-  I forbindelse med samtalen puttet jeg en eller to tyggegummier i munnen, uten av politiet så det, forklarer advokaten. Han husker ikke om han hadde spyttet ut tyggegummien, før promillen ble målt.

Politikvinnen, som skulle passe på advokaten, forklarer at hun ikke så at advokaten puttet noe i munnen.

-  Men han kan ha beveget seg noe bort fra meg under telefonsamtalen. Jeg så det ikke som min oppgave i forbindelse med den forestående prøvetakingen å overhøre samtalen, forklarer politikvinnen.

Dommerne skriver at da rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, legges det til grunn at det ble gjort et brudd på instruksen.

FIKK SEG EN PÅ TYGGA: Politiets promillemåler.