Spiste venn - ikke sinnssyk

Det slo en tysk rettspsykiater fast i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske Armin Meiwes, som er tiltalt for å ha drept og spist vennen Bernd Jürgen Brandes, er ikke gal. Han fikk simpelthen «et kick» av å ete menneskekjøtt, mener en rettspsykiater.

Psykiateren Heinrich Wilmer sa mandag i retten i midttyske Kassel at Meiwes lider av en personlighetsforstyrrelse, som skyldes at faren forlot familien mens Meiwes var barn. Bortsett fra dette er han psykisk og fysisk frisk, framholdt Wilmer.

Politiet pågrep Meiwes i desember i fjor, etter at de oppdaget en annonse på internett der han søkte kontakt med en person som var villig til å bli drept og spist. Meiwes, som videofilmet deler av ugjerningen, har avlagt en detaljert tilståelse.

Sterke opplevelser

At Meiwes er umoden og mangler evne til medfølelse er ingen sykdom, mener den sakkyndige. Men det har ifølge Wilmer bidratt til hans jakt på sterke opplevelser, som bidro til den makabre drapspakten mellom Brandes og Meiwes.

Drapet skjedde 10. mars 2001 og saken kom for retten 3. desember i år. Hans forsvarere sier Meiwes ikke kan dømmes for overlagt drap, men i høyden er skyldig i å ha tatt livet av en person som selv ba om å bli drept. Denne forbrytelsen har ifølge tysk lov en strafferamme på fem års fengsel.

Aktoratet krever på sin side at «gentlemannskannibalen» kjennes skyldig i overlagt drap og dømmes til fengsel på livstid. Saken har rystet hele Tyskland, til stor glede for den tiltalte. Han nyter nemlig å stå i sentrum for oppmerksomhet, uansett om den er positiv eller negativ, sa Heirich Wilmer i sin forklaring.

På ordet

Rettspsykiateren mente også at det aldri falt Meiwes inn å stille spørsmål ved om Brandes virkelig ønsket å bli drept, eller om han var i mental ubalanse. Han tok simpelthen vennen på ordet, noe han har forklart i kalde og nøkterne samtaler både med fagfolk og med andre innsatte i fengselet der han er blitt kjent som en høflig og dannet innsatt, sa Wilmer.

Meiwes har selv sagt at han «følte seg så forferdelig ensom», og lette etter «noen som kunne bli hos meg for alltid». En tidligere kjæreste av den tiltalte forklarte seg bak lukkede dører mandag, og hans forsvarer Harald Ermel sa til mediefolk utenfor rettssalen at Meiwes nå har innledet et forhold til en annen kvinne.

I løpet av saken mot Meiwes skal nærmere 40 vitner forklare seg for retten, blant dem personer med kontakt til det såkalte kannibalismemiljøet på internett. Kjennelse i saken faller trolig over nyttår, fulgt av domsavsigelse med straffeutmåling 30. januar.

(NTB)

FILMET DRAPET: 42 år gamle Armin Meiwes har i kommet med en detaljert tilståelse overfor politiet.