«Ingen elsker Bamsegutt»-spleis:

Spleis tar av: - Nå skal «Bamsegutt» hjem

«Ingen elsker Bamsegutt» ble sendt på NRK onsdag. Nå har over 3,6 millioner norske kroner blitt samlet inn for at Jan-Egil Granfoss og familien skal få komme hjem.

VIL HJEM: Jan-Egil og kona er kjempetakknemlige for pengeinnsamlingene. Nå håper de å få komme hjem. Foto: Privat.
VIL HJEM: Jan-Egil og kona er kjempetakknemlige for pengeinnsamlingene. Nå håper de å få komme hjem. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har blitt kontaktet av flere mennesker i dag enn de siste tolv åra til sammen. Jeg har hatt en Facebook-venn i Tore lenge, men nå strømmer det på.

Det sier Jan-Egil Granfoss, aka «Bamsegutt», til Dagbladet.

Han sitter på Filippinene og får med seg pengeinnsamlingene som opprettes for ham og familien i kjølvannet av NRK-premieren «Ingen elsker Bamsegutt».

- Det er veldig spennende, sier han videre.

SISTE HÅP: Granfoss har sett på Tore Strømøy som sitt siste håp. Nå ser det ut til at han kan ta med familien hjem til Norge. Foto: Kjetil Nesgård / NRK
SISTE HÅP: Granfoss har sett på Tore Strømøy som sitt siste håp. Nå ser det ut til at han kan ta med familien hjem til Norge. Foto: Kjetil Nesgård / NRK Vis mer

Ny dokumentar

Det var i 2021 at Jan-Egil Granfoss kom med et rop om hjelp fra den andre siden av jorda til Tore Strømøy på Facebook:

STRØMØYA: Tore har navn etter hjemplassen på Frøya, Strømøya. Her ligger familiegården han vokste opp på, skolen han gikk på, og han har fortsatt et hus han besøker så ofte han kan. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD Vis mer

«Redd oss, Tore! Du er vårt siste håp!»

Meldingen ble startskuddet for den nye dokumentarserien som gikk av stabelen på NRK 15. november.

Granfoss er en uføretrygdet mann i 60-åra fra Rogaland som kalles «Bamsegutt». Han, hans filippinske kone og deres sønn bor i Cebu City, Filippinenes nest største by.

BAMSEGUTT: Granfoss forteller at han fikk denne teddybjørnen da han var spedbarn, og har hatt den med seg siden. Foto: Kjetil Nesgård / NRK
BAMSEGUTT: Granfoss forteller at han fikk denne teddybjørnen da han var spedbarn, og har hatt den med seg siden. Foto: Kjetil Nesgård / NRK Vis mer

Grunnet dårlig økonomi klarer ikke familien å komme seg hjem til Norge.

Ifølge NRK har Bamsegutt i flere år bedt om hjelp fra alle tenkelige instanser, fra NAV til kong Harald, men så langt har ikke norske myndigheter hjulpet dem.

Så bestemte Strømøy seg for å se på saken.

Opprettet spleis

Selv om dokumentaren er relativt fersk, har Granfoss' liv allerede rukket å røre nordmenn over land og strand. Flere pengeinnsamlinger har blitt opprettet i kjølvannet av premieren.

Fredag har den ene håvet inn over 3,4 millioner norske kroner - og pengene fortsetter å rulle inn.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.01.2014 PREGET: Den folkekjære programlederen Tore Strømøy fikk en kraftig reaksjon da han gjennom medieoppslag oppdaget at hjembygda stod i brann. Selv skulle han ønske han kunne hjulpet til istedenfor å sitte hjemme og se på. Video: Tor Åge Hansen Vis mer

En annen spleis har fått inn litt over 170 000 norske kroner. Til sammen er det altså samlet inn over 3,6 millioner kroner til «Bamsegutt» og familien.

Granfoss sier han setter stor pris på at «så mange snille mennesker vil være venner med ham».

Når det gjelder Spleis-innsamlingene, er nordmannen rørt og takknemlig:

- Vi er kjempeglade for pengene. Det viktigste for oss nå er å komme oss ut av dette livet og tilbake til Norge hvor vi håper å kunne leve et normalt liv igjen, sier han videre.

RULLER INN: Pengene ruller inn på samtlige spleiser for Jan-Egil og familien. Foto: Skjermdump Spleis.
RULLER INN: Pengene ruller inn på samtlige spleiser for Jan-Egil og familien. Foto: Skjermdump Spleis. Vis mer

«Bamsegutt» forteller at han og familien har det greit, men at han fortsatt er mye syk med masse smerter.

- Jeg har betennelse i en tann som gjør veldig vondt, den burde vært operert (...) Ellers er det meldt en sterk tyfon i området, som vi er redde for. Vi håper på det beste, sier han avslutningsvis.

- Helt fantastisk

48 år gamle Liv Anne Aanestad Vold fra Vigrestad i Rogaland står bak million-spleisen for Jan-Egil og familien. Hun er også storfornøyd med responsen på innsamlingen:

- Dette er helt fantastisk. Nå skal Bamsegutt hjem, sier hun til Dagbladet.

BLE RØRT: Serien om Jan-Egil traff Liv Anne midt i hjertet: - Jeg måtte gjøre noe, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat.
BLE RØRT: Serien om Jan-Egil traff Liv Anne midt i hjertet: - Jeg måtte gjøre noe, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat. Vis mer

Vold forteller at hun så serien med en gang den kom ut.

- Den traff meg midt i hjertet. Jeg har ingen relasjon til Jan-Egil eller familien, men jeg tenkte at her måtte jeg gjøre noe, sier hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer