Splid og strid i begge leirer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Synnovate MMIs politiske barometer for februar viser stor stabilitet i oppslutningen om regjeringspartiene. Både Ap og SV har i praksis samme oppslutning som i desember, mens Sp går noe tilbake. På borgerlig side er situasjonen derimot preget av mangel på stabilitet. Ved valget i 2005 gikk ca. 100 000 velgere fra Høyre til Frp. Siden har de fortsatt med å hoppe fram og tilbake mellom de to partiene. Forrige måned var de hos Frp. Denne måneden er de hos Høyre som går fram med hele 4,4 prosentpoeng, mens Frp går tilsvarende tilbake.

Velgerne på høyresida er med andre ord vedvarende usikre på hvilket parti de skal gi sin støtte. Årsakene til at velgerovergangene har gått i Høyres favør denne måneden, er ikke opplagte. Men i de siste ukers politiske begivenheter har Høyre-leder Erna Solberg kanskje framstått som opposisjonens mest autoritative røst i debatten om norske styrker til Afghanistan. Og i klima-debatten har Børge Brende opptrådt med ambisiøs og troverdig profil.

Målingen bekrefter igjen at regjeringen er langt unna det flertallet som ble vunnet ved siste stortingsvalg. De rødgrønne lovet at en flertallsregjering ville føre til ro og stabilitet i stedet for spill og spetakkel, men det har selvsagt ikke slått til. Til gjengjeld har ikke opposisjonen vært i stand til å etablere noe troverdig alternativ ved neste stortingsvalg. KrF og Venstre er blankt avvisende til regjeringssamarbeid med Frp mens Erna Solberg fraterniserer med Siv Jensen samtidig som hun understreker at Høyre vil ha et bredt borgerlig samarbeid. Det vil si at KrF og Venstre må være med.

Men det er kommunevalg til høsten og alle tegn tyder på at Frp vil gjøre sitt beste kommunevalg noensinne. Det betyr at partiet vil bli representert i langt flere kommuner enn i dag, få langt flere ordførere, og inngå i et omfattende samarbeid med de andre borgerlige partiene. Det kan gi ny næring til krefter som arbeider for tilnærming og kompromissvilje på borgerlig side. Men det er langt fram.