Splid om strøm

I regjering avviser Ap at Norge kan få en egen strømpris, fordi de mener det bryter med EØS-avtalen. Men leder av partiets strømutvalg sier tvert imot at EØS-avtalen kan utfordres gjennom forhandlinger med EU.

UTFORDRE? Arbeiderpartiet i regjering slår fast at all prisregulering av utenlandskablene bryter med EØS-avtalen. Utvalgsleder og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun mener tvert imot at Norge bør forhandle med EU. Foto: Carina Johansen / NTB
UTFORDRE? Arbeiderpartiet i regjering slår fast at all prisregulering av utenlandskablene bryter med EØS-avtalen. Utvalgsleder og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun mener tvert imot at Norge bør forhandle med EU. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder arbeidet i Arbeiderpartiet med å lage partiets nye strømpolitikk.

I Dagbladet før helgen avviste hun at EØS-avtalen - eller andre avtaler - står i veien for å kunne få ned den norske strømprisen, som for eksempel å innføre en toprismodell.

Det handler bare om politisk vilje og dyktige jurister, hevdet Nordtun.

- Vi må våge å utfordre EØS-avtalen og regelverket på strømpolitikken. Norge har vist tidligere at vi har klart å vinne fram da hjemfallsretten ble problematisert tidlig på 2000-tallet og når det gjaldt bemanningsbransjen for ikke mange år siden. Er det vilje, finner vi en vei, sa Nessa Nordtun da hun besøkte Trond Giskes lokallag Nidaros i Trondheim.

Utvalget Nessa Nordtun leder har ennå ikke konkludert om hva de anbefaler som ny strømpolitikk for Arbeiderpartiet.

Ap i regjering har imidlertid et annet syn på begrensningene EØS-avtalen innebærer.

Avviser «norsk strømpris»

Statssekretær Amund Vik i Olje- og energidepartementet mener Norge allerede har gått i klinsj med EØS-avtalen.

- Vi utfordrer handlingsrommet i EØS-avtalen i dag med begrenset eksport når vi har svært lav fyllingsgrad dersom det vurderes hensiktsmessig, og det vi gjør med strømstøtten, sier Vik til Dagbladet, og fortsetter:

- Men vi kan ikke begrense kraftflyten ut fra prishensyn, det er et brudd på EØS-avtalen. Tanken om å bruke et eget prisområde på eksporten som en modell for å få ned prisene må innebære å begrense kraftflyten ut fra pris, og det er ikke tillatt.

- Er ikke dette noe annet enn det Kari Nessa Nordtun, at EØS-avtalen ikke er til hindre for å få ned de norske strømprisene, men at man må tørre å utfordre EU?

- Jeg oppfatter at Nessa Nordtun sier at vi må utforske handlingsrommet. Vi og andre eksperter mener det å begrense flyten basert på pris er et brudd på EØS-avtalen. Jeg mener det er en forskjell på å utfordre handlingsrommet og bryte EØS-avtalen, sier Vik.

Kari Nessa Nordtun har lest uttalelsene til partikollega i regjering, Amund Vik. Hun mener Norge må være villig til å gå i forhandlinger for å få ned prisene.

- Jeg er opptatt av å finne gode løsninger som sørger for god krafttilgang og lavere strømpriser for norsk industri og husholdninger. For å få det til, må vi utforske mulighetsrommet i EØS-avtalen, og vi må gjøre det nøye - gjennom dialog og eventuelle forhandlinger med EU, sier Nessa Nordtun.

Viser til EU

Statssekretær Amund Vik heller imidlertid iskaldt vann i årene på dem i Ap som ønsker en «norsk» strømpris.

- Å stanse flyten med utgangspunkt i pris, er utenfor EØS-avtalen. Når det gjelder forholdet mellom gasspris og strømpris, så pågår det et arbeid på det i EU. Vi har også varslet at et utvalg skal se på prisdannelsen for strøm etter energikommisjonen, sier Vik.

EU-kommisjonen har nå bedt om innspill til reform av strømmarkedet med en svært kort frist fram til 13. februar. Det er flere modeller som nå er på bordet i EU, skriver Energi og Klima.

- Så Norge er nå avhengig av EU for å få lavere norsk strømpris?

- Det viktigste vi kan gjøre som vil få ned prisene på lang sikt er å bygge mer kraft, bedre nett og ha flere ENØK-tiltak, sier statssekretær Amund Vik.

Kari Nessa Nordtun viser også til EUs arbeid for å reformere strømmarkedet.

- Kommisjonen begrunner behovet for endring med at dagens markedsdesign har gitt altfor store konsekvenser for sluttbrukere. Norge har heller ikke tatt stilling til EUs fjerde energipakke. Alle disse momentene gjør det for meg klart at det er et større forhandlingsrom, gitt Norges posisjon i energimarkedet, sier lederen av Ap's strømutvalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer