Splidaktig treenighet i nordvest

Romsdal har fylkesadministrasjonen, nordmøringene får mest tilskudd fra det offentlige, mens sunnmøringene tjener pengene og betaler regninga for alle sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Slik lærte vi min ungdom hvordan forholdet er mellom de tre tidligere fogderiene Sunnnmøre, Romsdal og Nordmøre som til sammen utgjør Møre og Romsdal fylke, landets nest største eksportfylke.

Kanskje er forskjellene blitt mer utvisket i takt med den generelt forflatende samfunnsutvikling? Et par raske telefonsamtaler til hjemlige trakter, bekrefter at den gamle fogderibevisstheten lever i beste velgående som kilde til kappestrid og rivalisering.

Ikke minst sunnmøringene som utgjør drøyt halvparten av de 240 000 innbyggerne, følger godt med i hvem som har skapt og hvem som bare har fått.

Møbelindustriens framvekst fjernt fra markedene var første bevis på en tiltaksevne, arbeidslyst og driftighet som grenset til det naturstridige. At dette folkeslaget dessuten så ut til å ha skaffet seg fortrinnsrett til mikrofonene i NRK, ga sunnmøringene et selvbilde utenfor alle rimelige proporsjoner. De har alltid hatt vansker med å forsone seg med at fylkesmannen holdt til i Molde. At Raumabanen ikke gikk lenger enn til Åndalsnes, innerst i Romsdalen, var utålelig. Og selvsagt burde Sunnmøre være eget fylke, mente Sunnmørspostens sjefredaktør og Ålesunds mangeårige ordfører, Dagfinn Flem, som drev en intens, men resultatløs kampanje for begge sakene på femti-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer