Splidaktig treenighet i nordvest

Romsdal har fylkesadministrasjonen, nordmøringene får mest tilskudd fra det offentlige, mens sunnmøringene tjener pengene og betaler regninga for alle sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik lærte vi min ungdom hvordan forholdet er mellom de tre tidligere fogderiene Sunnnmøre, Romsdal og Nordmøre som til sammen utgjør Møre og Romsdal fylke, landets nest største eksportfylke.

Kanskje er forskjellene blitt mer utvisket i takt med den generelt forflatende samfunnsutvikling? Et par raske telefonsamtaler til hjemlige trakter, bekrefter at den gamle fogderibevisstheten lever i beste velgående som kilde til kappestrid og rivalisering.

Ikke minst sunnmøringene som utgjør drøyt halvparten av de 240 000 innbyggerne, følger godt med i hvem som har skapt og hvem som bare har fått.

Møbelindustriens framvekst fjernt fra markedene var første bevis på en tiltaksevne, arbeidslyst og driftighet som grenset til det naturstridige. At dette folkeslaget dessuten så ut til å ha skaffet seg fortrinnsrett til mikrofonene i NRK, ga sunnmøringene et selvbilde utenfor alle rimelige proporsjoner. De har alltid hatt vansker med å forsone seg med at fylkesmannen holdt til i Molde. At Raumabanen ikke gikk lenger enn til Åndalsnes, innerst i Romsdalen, var utålelig. Og selvsagt burde Sunnmøre være eget fylke, mente Sunnmørspostens sjefredaktør og Ålesunds mangeårige ordfører, Dagfinn Flem, som drev en intens, men resultatløs kampanje for begge sakene på femti-tallet.

På denne bakgrunn må man forstå hva som skjedde da man på 50-tallet drøftet på fylkesnivå hvor en ny flyplass helst burde plasseres. Da stadig flere i de to nordligste delene begynte å samle seg om Gossen i Romsdal, aksjonerte sunnmøringene. Med næringslivet i ryggen, forskutterte Ålesund kommune de nødvendige millionene til å komme i gang med byggingen av Vigra flyplass, som ble fylkets første, og største.

Så fikk det heller våge seg at Molde også fikk bispesetet og ble sentrum både for den verdslige og den åndelige makt da fylket ble eget bispedømme midt på åttitallet, selv om det sikkert er flest troende på Sunnmøre. Men de sitter ikke bare og karrer til seg og administrerer i Molde. Noe har de også skapt, som f.eks. jazzfestivalen og et fotballlag det står en viss respekt av, selv uten sunnmørsk trener. At byen dessuten har fostret statsminister Kjell Magne Bondevik, og landets mest råbarkede kapitalist, Kjell Inge Røkke, har i perioder satt sunnmøringene i en skygge de vantrives i.

Nordmøringene har vært lillebroren i nord, historisk sett mest kjent for sin blandaball og en klippfiskproduksjon som blir småtteri mot hva sunnmøringene har drevet det til. Men vi unner dem av hjertet både Ole Gunnar Solskjærs suksess, Keikos besøk i en nordmørsfjord og at de har metanolfabrikk på Tjeldbergodden i tillegg til solide industritradisjoner på Sunndalsøra.

Fakta om Møre og Romsdal

* Vi drar helst på ferie i eget land, og Møre og Romsdal er blant fylkene som trakk flest i fjor sommer.

* Arbeidsledigheten i Møre og Romsdal øker. I sommer var 3.750, tre prosent av arbeidsstyrken, helt uten arbeid.

* Tallet på yrkeshemmede øker også. I august var det registrert 3.423 yrkeshemmede arbeidssøkere i fylket - en økning på 22 prosent fra juli i fjor.

* Haram i Møre og Romsdal kom dårligst ut i en likestillingsindeks laget av Statistisk Sentralbyrå i 2000.

* 16 prosent av innbyggere over 16 år har høyere utdanning. Landsgjennomsnittet ligger på 21,3 prosent.

* I fjor var 7,57 prosent av alle nybakte mødre i Møre og Romsdal alenemødre.

Kilder: SSB, Aetat Møre og Romsdal og Møre og Romsdal Fylkeskommune

Debatten om en ny regionstruktur til erstatning for dagens fylkesinndeling har fått ulmende fogderistrid til å blusse opp igjen. Trondheim vil slå hele Møre og Romsdal under seg og kalle regionen for Midt-Norge, enda midt-Norge ligger i Mo i Rana. Mot dette har Sunnmørsposten startet en kampanje for å gjøre fylket til en del av Vestlandet. En meningsmåling viser at 60-70 prosent av sunnmøringene foretrekker å være med i en vestlandsregion. Nordmøringene, som er skaptrøndere, vil gjerne bli styrt fra Trondheim, mens romsdalingene helst vil at alt skal være som før, med Molde i sentrum.

Tida får vise. Akkurat nå er det aller viktigst å forhindre en omfattende industridød som truer landets nest største eksportfylke. Sterk krone og høy rente har skapt store problemer for både fiske-, møbel- og verftsindustri. Arbeidsledigheten er den høyeste siden 1995. Fylkesordfører Ole Øverland fra Nordmøre har skrevet brev til regjeringen og bedt om strakstiltak for å hindre at bransjer blir utradert. Det skulle ta seg ut om sunnmørsindustrien får en knekk nå mens vi har en romsdaling som statsminister...

erling.ramnefjell@dagbladet.no

BORT MED BOMMEN: Atlanterhavsveien ble nedbetalt på rekordtid.
LILLEBROR SLÅR SEG OPP: Ricaseilet i Molde står som et statussymbol på en lillebror i medvind.