- Splittelse i Taliban-militsen

Utbrytergruppe anerkjenner ikke lenger mulla Mohammad Omar som sin leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Sabir Momin, som tidligere var en av lederne for Taliban i den sørlige delen av Afghanistan, til nyhetsbyrået Reuters i dag.

Gruppen kaller seg Taliban Jamiat Jaish-e-Mulimeen, som betyr Talibans muslimske hær. Den ledes av mulla Syed Mohammad Akbar Aga, en 45 år gammel Taliban-kommandant fra den sørlige byen Kandahar, ifølge Momin.

- Vårt mål er ikke å svekke den hellige krigen, men å styrke den. Kanskje vil det bli dannet flere grupper, sier en talsmann for den nye islamistiske militsgruppen.

Taliban-bevegelsen regjerte Afghanistan med jernhånd fram til den amerikanskledede invasjonen høsten 2001. Siden den gang har gruppen ført geriljakrig mot de nye regjeringsstyrkene og de utenlandske soldatene i landet. Mannen som styrte Afghanistan før invasjonen, mulla Omar, er fortsatt Talibans leder og en av verdens mest ettersøkte personer.

Sabir Momin hevder at en tredel av Taliban-krigerne nå støtter utbrytergruppen Talibans muslimske hær, men sier ikke hvor mange krigere det er snakk om totalt.

Et Taliban-medlem som fortsatt er lojal mot de gamle ledelsen, avviser imidlertid at den nye organisasjonen har utspring i en fraksjon innen Taliban.

- Alle Taliban-kommandanter er forent under mulla Mohammad Omars ledelse. Hvis denne gruppen har organisert seg mot Afghanistans fiender, så ønsker vi dem velkommen, sier mannen.

(NTB-Reuters)