Splittelsene i Amerikaene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Drømmen om ett, forent Amerika er gammel, og den vil nok fortsette å eldes, for det fins mange Amerikaner. Det er så vanskelig å uttrykke det på norsk, men talende nok ikke på de amerikanske verdensdelenes tre hovedspråk: Las Américas, Les Amériques, The Americas. I enda et forsøk på å samle folk og land fra Ildlandet til Alaska endte «Det IV. Toppmøtet for Amerikaene» i helga i full splid mellom de 34 deltakerlandene i den argentinske badebyen Mar del Plata. USA er den fremste pådriveren for et amerikansk frihandelsområde som i størrelse skal danke ut EU. Kanskje forunderlig nok, viser det seg lettere å samle Europa enn Amerika.

I Latin-Amerika finnes en dypt skepsis blant folk og i elitene mot USAs makt, til tross for eller kanskje fordi USA i Monroe-doktrinen av 1823 påtok seg å verne de amerikanske landene mot kolonimaktene i Europa. Men samtidig er det få som ikke beundrer USA, og for alle er det vanskelig å si nei til «Storebror»s penger. Derfor samler og splitter USA de andre landene på samme tid.

Under toppmøtet viste dette seg ved at 29 land støttet USA i ønsket om å begynne forhandlingene om frihandelsområdet (ALCA på spansk) neste år, mens fem andre satte seg imot. De fem er Brasil, Argentina, Uruguay, Paraguay og Venezuela. Med stormakta Brasil som fanebærer, vil de heller få ferdig forhandlingene om å skjære ned landbrukssubsidiene i USA, EU og Japan, som pågår i Verdens handelsorganisasjon, først. Fjernes disse, ville de stille på litt likere fot med USA i handelen.

Andre land må ta andre hensyn. Mexico - «så langt fra Gud og så nært USA» - er nesten en del av USAs økonomi og omvendt, og Chiles økonomi står som alltid med ryggen mot Andesfjella og ansiktet utover havet. I denne sammenhengen er den høyrøstede president Hugo Chavez i Venezuela bare en politisk klovn i sin motstand mot USA, men en klovn med god råd som fisker på trygg grunn.

Den splid som nå hindrer et amerikansk fellesmarked er den samme som har hindret alle forsøk på latinamerikansk samling fra Simsn Bolívars dager til i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer