Splittende figur

Noen av George W. Bushs kjernetropper forlater ham - fordi han er så polariserende. Den amerikanske presidentens jobb er å holde den store og mangfoldige unionen sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Hun er registrert republikaner, min nabovenninne Ann. Opprinnelig er hun fra Tennessee, men flyttet til New York for et tiår siden. Det er ikke mange av hennes politiske støpning i demokratbastionen Brooklyn, så jeg er alltid veldig interessert i hennes politiske intuisjon og vibrasjoner.

Før helga sto vi i kassakøen på Target - en av disse enorme lavprisbutikkene med varer fra lavkostland. Nettopp en av dem som blir beskyldt for å ta jobbene fra amerikanere og skyve dem ut i ydmykende fattigdom.

- Jeg tror jeg har fått nok av Bush, sier hun.

- Jaså, hvorfor akkurat nå? spør jeg.

- Fordi han får folk til å hate hverandre. Hele poenget med De forente stater er nettopp at de er forente. Vi kan ikke ha en president som splitter og polariserer slik som Bush, sier hun.

I EN STOR

artikkel i The New York Times skriver forfatter og historiker Ron Chernow om USAs første president, George Washington. En president som la sin ære i å være hele nasjonens leder, ikke en leder for sitt parti.

- Han anla et distansert, et nesten kryptisk, uttrykk for å unngå å bli assosiert med en eller annen spesiell fraksjon eller mening. I politikkens støyende verden hadde han stillhetens gave, skriver Chernow.

Washingtons nærmeste rådgiver, Alexander Hamilton, omtalte den første presidentens lederstil slik:

- Han konsulterte mye, funderte mye, besluttet langsomt, men besluttet klart.

Chernow konkluderer med at Washington holdt seg til sin idealistiske visjon om toleranse og ble derfor en samlende skikkelse for en splittet nasjon.

SLIK ER DET

ikke med hans etterfølger, USAs 43. president George W. Bush. Han er elsket av mange, men også sterkt og inderlig hatet. I min lokale bokhandel fant jeg forleden «Bush-haterens håndbok, en guide til det mest avskyelige presidentskap i de siste 100 åra». Forfatteren Jack Huberman skriver at han vil gi ammunisjon til alle som vil gå ut i krigen mot George W. Bush. Han unnskylder at boka er skrevet i fortid, men det er bare fordi han så sterkt håper det hele snart vil være over.

DET ER IKKE

godt å si. Alle er enige om at årets presidentvalg blir et tett løp, og ingen tar noe for gitt. Når det gjelder presidentens stilling, finnes det tegn på at noe er i emning - noe i retning av min venninne Ann fra Tennessee.

Avisa som publiserer Chernows artikkel om George Washington, har intervjuet noen tilfeldige Bush-supportere landet rundt om deres forhold til presidenten. Mange er utilfredse med Bush, og avisa antyder at det er i ferd med å skje noe på republikansk side. Den siterer gårdbrukeren Mike Cross fra Londonderry, New Hampshire:

- Jeg stemte på ham, men det virker som om han bare bryr seg om sine rike kompiser. Jeg er ingen tilhenger av John Kerry, men jeg har fått nok av president Bush, sier Cross.