Splittende jakt på krigsherren som kjøpte båter av Norge

Både politi og militære stryrker deltar i jakten på korrupsjonstiltalte Tompolo.

HANDLET I NORGE: Government Ekpumepolo, med kallenavnet «Tompolo» kjøpte seks utrangerte norske missiltorpedobåter (MTB) fra Forsvaret. Bildet viser en av båtene i Tompolos tjeneste i Nigeria. Foto: Scanpix og privat
HANDLET I NORGE: Government Ekpumepolo, med kallenavnet «Tompolo» kjøpte seks utrangerte norske missiltorpedobåter (MTB) fra Forsvaret. Bildet viser en av båtene i Tompolos tjeneste i Nigeria. Foto: Scanpix og privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nigerias sørlige områder herjes nå av en menneskejakt på mannen som fikk kjøpe sju marinefartøy av det norske Forsvaret. Government Ekpumepolo, med kallenavnet «Tompolo», er ettersøkt av det nigerianske svaret på Økokrim for omfattende korrupsjon. Den tidligere krigsherren er sammen med ni andre tiltalt i en sak der et beløp tilsvarende 1,4 milliarder kroner er hvitvasket og stjålet fra det nigerianske kystverket NIMASA.

Men for nigerianske myndigheter er nå Tompolo som sunket i sumpene. Han gjemmer seg trolig et sted i Niger-deltaet og store politistyrker og militære går fra landsby til landsby for å lete etter ham.

- Vi må informere retten om at arrestordren ikke har blitt iverksatt til tross for stor innsats fra alle landets sikkerhetstjenester. Det vi er vitne til nå har ikke skjedd i Nigerie på lang tid, sa Festus Keyamo fra landets «økokrim» i retten denne uka, melder Sahara Reporters.

Voldtekter og ødeleggelse Både Tompolo og den tidligere presidenten Goodluck Jonathan tilhører stammen Ijaw som tradisjonelt holder til i området rundt utløpet av Niger-elven. I dette konglomeratet av elver, øyer og små farvann står nå myndighetenes styrker opp mot en befolkning som i stor grad beskytter sine egne. Den nye presidenten, Muhamedu Buhari, er fra nord og i Ijaw-stammen er det nå et utbredt oppfatning at regjeringen nå vender seg mot dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer