Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Splittende jakt på krigsherren som kjøpte båter av Norge

Både politi og militære stryrker deltar i jakten på korrupsjonstiltalte Tompolo.

HANDLET I NORGE: Government Ekpumepolo, med kallenavnet «Tompolo» kjøpte seks utrangerte norske missiltorpedobåter (MTB) fra Forsvaret. Bildet viser en av båtene i Tompolos tjeneste i Nigeria. Foto: Scanpix og privat
HANDLET I NORGE: Government Ekpumepolo, med kallenavnet «Tompolo» kjøpte seks utrangerte norske missiltorpedobåter (MTB) fra Forsvaret. Bildet viser en av båtene i Tompolos tjeneste i Nigeria. Foto: Scanpix og privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nigerias sørlige områder herjes nå av en menneskejakt på mannen som fikk kjøpe sju marinefartøy av det norske Forsvaret. Government Ekpumepolo, med kallenavnet «Tompolo», er ettersøkt av det nigerianske svaret på Økokrim for omfattende korrupsjon. Den tidligere krigsherren er sammen med ni andre tiltalt i en sak der et beløp tilsvarende 1,4 milliarder kroner er hvitvasket og stjålet fra det nigerianske kystverket NIMASA.

Men for nigerianske myndigheter er nå Tompolo som sunket i sumpene. Han gjemmer seg trolig et sted i Niger-deltaet og store politistyrker og militære går fra landsby til landsby for å lete etter ham.

- Vi må informere retten om at arrestordren ikke har blitt iverksatt til tross for stor innsats fra alle landets sikkerhetstjenester. Det vi er vitne til nå har ikke skjedd i Nigerie på lang tid, sa Festus Keyamo fra landets «økokrim» i retten denne uka, melder Sahara Reporters.

Voldtekter og ødeleggelse Både Tompolo og den tidligere presidenten Goodluck Jonathan tilhører stammen Ijaw som tradisjonelt holder til i området rundt utløpet av Niger-elven. I dette konglomeratet av elver, øyer og små farvann står nå myndighetenes styrker opp mot en befolkning som i stor grad beskytter sine egne. Den nye presidenten, Muhamedu Buhari, er fra nord og i Ijaw-stammen er det nå et utbredt oppfatning at regjeringen nå vender seg mot dem.

OPPRØRERE:I 2009 inngikk MEND-geriljaen en fredsavtale med myndighetene i Nigeria. I bytte fikk Tompolo en hundremillioners-avtale om å sørge for landet kystvakt. Foto: AFP
OPPRØRERE:I 2009 inngikk MEND-geriljaen en fredsavtale med myndighetene i Nigeria. I bytte fikk Tompolo en hundremillioners-avtale om å sørge for landet kystvakt. Foto: AFP Vis mer

- Du kan ikke sende soldatene dine rundt for å ødelegge lokalsamfunn, arrestere unge menn og voldta kvinnene med den begrunnelsen at de leter etter Tompolo. Hvis de påstår at alle i Ijaw er kriminelle, sier de da også at alle i nord er med i Boko Haram?, sier  Ann-Kio Briggs til president Muhamedu Buhari.

Briggs leder en bevegelsen IRA (Ijaw Republican Assembly) som kjemper for økt selvstendighet for Ijaw-folket.

NUPI-forsker Morten Bøås mener landet står ved et veiskille.

- Ett eller annet kommer til å skje, men det er ikke godt å si hva. Usikkerheten i landet har økt og når vi ser på nigeriansk historie så ser vi at økt usikkerhet har en tendens til å lede til politisk vold, sier han.

Usikkerheten skyldes den nye presidentens oppgjør med alle som nøt godt av det forrige regimet, kombinert med de fallende oljeprisene. Oljeinnstalasjonene er for en stor grad i delta-området, men pengene har hatt en tendens til å forsvinne andre steder.

Egen vinning Frykten er at Tompolo skal vende tilbake til sitt tidligere liv som krigsherre. Fram til 2009 var han en av de mest fryktede personene i Nigeria og sto for kapringer av oljerigger og kidnappinger av internasjonalt personell, blant dem flere nordmenn. Under hans ledelse angrep og kapret opprørsbevegelsen MEND i 2006 den norske oljeriggen Bulford Dolphin, samt kidnappet nordmenn fra det norske forsyningsfartøyet «Northern Comrade». Det uttalte målet var at befolkningen i deltaet skulle se mer til de enorme oljeinntektene som i stor grad stammer fra deres distrikt.

- Mend var en mellomting mellom en plattform for egen berikelse og en plattform for å sette fram berettigede sosiale krav, sier Bøås.

Styrtrik Det som nærmest var en borgerkrig toppet seg med at nigerianske kampfly, i følge Africa Confidential, avfyrte raketter mot palasset til Tompolo. Det kom i gang samtaler med regjeringen og i 2009 var det enighet om at Tompolo i stedet for å angripe oljeinstallasjoner og utlendinger heller skulle patruljerer farvannene, sørge for sikkerhet og kreve inn skatter. I bytte for fred fikk han rundt 800 millioner kroner (103 millioner dollar) og en avtale om å beholde halvparten av alle skattene han klarte å kreve inn. Båtene hans skulle nå operere på vegne av det nigerianske kystverket NIMASA, den samme organisasjonen som nå er i sentrum for den gigantiske korrupsjonssaken.

Norske båter Det var da han begynte å kjøpe inn marinefartøy fra Norge. Dagbladet har i en rekke artikler siden juni 2014 avslørt at Tompolo i 2012 og 2013 fikk kjøpe seks missiltorpedobåter og støtteskipet KNM «Horten» fra Forsvaret. Handelen ble organisert av mellommenn i Storbritania, men både Tompolos flåtesjef, NIMASA-sjefen og rådgiveren til Nigerias daværende president var i Norge for å inspisere båtene.
Hvis Tompolo skulle vende tilbake til konflikten med myndighetene vil han takket være de norske båtene være betydelig styrket. I januar gikk flere oljeinstalasjoner i lufta og mange mistenker at Tompolo står bak eksplosjonene som en reaksjon på at politiet vil stille ham for retten.. Frykten for at han igjen skal ta til våpen gjorde at han i forrige uke sendte ut en bekreftelse fra sitt skjulested om at han ikke har slike hensikter.

TOMPOLO: Government Ekpemupolo fotografert i 2009 Foto:Emanuelle Wole/AFP
TOMPOLO: Government Ekpemupolo fotografert i 2009 Foto:Emanuelle Wole/AFP Vis mer

- Ingen provokasjon eller forfølgelse kan få ham til å ødelegge det landet han har hjulpet å bygge opp den senere tid. Han er klok nok til å forfølge kravene sine gjennom rettssystemet, sier hans talsmann Paul Bebenimibo i en uttalelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!