Splitter dødsstraff- motstanderne

BUFFALO (Dagbladet): Halvparten av amerikanerne som er imot dødsstraff, vil at Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh skal få giftsprøyta 16. mai. Årets mest omtalte henrettelse i USA kan bli et alvorlig tilbakeskritt for den økende motstanden mot dødsstraff de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk meningsmåling fra USA Today, CNN og Gallup viser at blant 38 prosent amerikanere som nå er imot dødsstraff, ønsker halvparten at McVeigh skal være et unntak. Over 80 prosent ønsker ham død.

Den nådeløse bombingen av Alfred P. Murrah-bygningen i Oklahoma City 19. april 1995 sitter som klistret i de flestes bevissthet. Den verste terrorhandlingen i USAs historie tok livet av 168 mennesker. Av dem var 19 barn.

I dag står 168 tomme stoler der bygningen sto. Field of Empty Chairs er minnekirkegården til pårørende og et valfartsområde for amerikanere flest.

Ingen anger

At Timothy McVeigh kaldt og rolig har sagt at han ikke angrer, har virket som bensin på det glødende hatet mange nærer mot 33-åringen.

I boka «American Terrorist», skrevet av journalistene Lou Michel og Dan Herbeck i Buffalo News, kommer det tydelig fram at McVeigh bevisst ventet med å detonere bomben til han visste at folk var kommet på jobb.

Det var avgjørende å ta livet av flest mulig for å markere sitt hat mot myndighetene.

At FBI hadde kontorer i bygningen, var ekstra viktig for McVeigh, som hadde valgt seg ut Oklahoma-bygningen som hevn for FBI-angrepet i Waco to år tidligere. Den ekstreme sekta Branch Davidian ble angrepet, og 80 sektmedlemmer døde. For McVeigh ble det beviset på at myndighetene terroriserte den enkelte amerikaner.

Vil dø

- Tim ser døden som neste skritt på veien han har valgt. Han vil ha henrettelsen unna. Han tror ikke på et liv etter døden, og vil sjekke ut av livet som var det et hotell. Han er totalt likegyldig til livet, sier Lou Michel.

Vi møter krimreporteren på hans kontor i Buffalo-politiets hovedkvarter. Sammen med sin kollega har han intervjuet McVeigh i fengselet i Terre Haute i over ett år. Mye tyder på at Michel vil være et av vitnene i dødskammeret.

- Det var beinhardt å sitte og høre på Tim. Dan og jeg måtte være hverandres krisepsykologer. En av årsakene til at vi skrev boka, var at vi ville gi folk i Oklahoma svar på de mange spørsmålene de hadde. Ironisk nok er det butikker som har nektet å selge boka vår, sier Lou Michel.

- Når Tim blir henrettet, får han det som han vil. Han vil vise at myndighetene er onde. Og at de fortsetter å ta liv, sier McVeighs tidligere nabo i Pendleton, Liz McDermott, til Dagbladet.

Hun har kjent Oklahoma-bomberen siden han var en liten gutt. Som nærmeste nabo i seks år, som søndagsskolelæreren hans har Liz store problemer med å forstå at gutten hun fremdeles er glad i, nå er USA verste massemorder.

- Tim var en kreativ, livlig liten gutt som var snill mot andre barn. Han dukket opp i bursdagen til vår yngste sønn Paul da han var 16 år. Paul ble seks og ville at Tim skulle komme, sier den aktive dødsstraffmotstanderen.

- Jeg hater det han gjorde, men jeg elsker ham, sier hun stille.

Tim vokste opp med sine to søstre, foreldre som hadde et komplisert ekteskap, og en bestefar som lærte ham alt om våpen.

Tim var skranglete og mager og ble kalt «Noodle» McVeigh. Han var intelligent, arbeidsom og kom tilbake fra Golfkrigen som en dekorert helt, etter å ha vist seg å være skarpskytter i ørkenen.

- Jeg tror den krigen ødela Tim, sier Liz McDermott.

I «American terrorist» forteller Tim McVeigh at han hadde selvmordsplaner da han kom tilbake fra Golfkrigen. Drap, sultende barn og kadaverdisiplin hadde gjort kraftig inntrykk.

McVeighs høyreekstremistiske politiske syn ble styrket. Han ga avkall på en militær karriere, slo seg sammen med andre høyreekstremister og ble mer og mer forskrudd i sitt konspiratoriske hat mot staten.

Bud Welch, som mister datteren under bombeattentatet, gir dødsstraffmotstanderne i USA håp.

- Ingen av våre døde kommer tilbake ved å henrette McVeigh. Vi fortsetter å kjempe mot dødsstraff slik de svarte gjorde mot raseskille. Det tar tid, men vi skal lykkes, sier Bud Welch.

MASSEMORDER: Timothy McVeigh er dømt til døden for den verste terrorhandlingen i USAs historie, bombeattentatet i Oklahoma. 168 mennesker omkom. Han angrer ikke handlingen, som skal ha vært en hevnaksjon mot FBI.
KRIGSHELT: Timothy McVeigh kom hjem fra Golfkrigen som krigshelt, men ble mer og mer forskrudd og slo seg sammen med høyreekstremister i et konspiratorisk hat mot staten.