Splitter England

Scotland Yards etterforskning av prinsesse Dianas død splitter det engelske folket. Sentrale medlemmer av det britiske kongehuset er negative til etterforskingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Flere av de britiske avisene tok i går til orde for at de døde skal få hvile i fred. Britene frykter at etterforskningen som nå er igangsatt, skal bli uverdig og kaste mistanke over uskyldige.

- La Diana få hvile. Vi vet alle hvorfor dette skjedde. Diana ble kjørt i døden av en full idiot, skriver The Sun på lederplass.

- Muligens er prins Charles selvmedlidende og ødelagt, men han er ingen morder, skriver kommentator Sara Sands i The Daily Telegraph.

Samtidig er det flere aviser som mener det er på sin plass med en etterforskning.

Rystet over anklage

Flere sentrale medlemmer av det britiske kongehuset skal ha reagert med sinne på at politiet nå er koblet inn i saken. Kongehuset var opprinnelig for en åpen høring rundt dødsfallene. Kongefamilien skal imidlertid ikke ha vært orientert om at det skulle iverksettes politietterforskning.

- Tror folk virkelig at jeg ønsket å skade mor til mine barn? skal prins Charles ha sagt til en venn, ifølge Daily Mail.

Samtidig mener engelsk presse at den utsatte høringen har lagt nye hindringer i veien for et eventuelt bryllup mellom prins Charles og hans kjæreste, Camilla Parker Bowles. Prinsen har det siste året gradvis tatt med seg kjæresten på halvoffisielle oppdrag for å få folkets aksept.

Skeptikernes fremste argument er at en etterforskning vil gi ny grobunn for alle konspirasjonsteoriene rundt dødsfallet. I tillegg fryktes det at detaljer fra den franske granskingen skal lekke ut i media i et forsøk på å påvirke den offentlige prosessen.

En tidligere kongelig embetsmann gikk i går ut for å stoppe rykteflommen og avkreftet ryktene om at prinsessen var gravid da hun døde.

- Hun var ikke gravid. Det som er trist, er at 85 prosent av befolkningen likevel tror det. Jeg har medfølelse med hennes to sønner som bare må godta at sånne historier dukker opp igjen. Jeg har fram til nå ikke sagt noe om dette, av hensyn til de to prinsene, sier dr. John Burton til Evening Standard.

Embetsmannen deltok selv under obduksjonen av prinsessen.

Diana skutt på?

Stadig flere av Dianas betrodde medarbeidere dukker opp i pressen med historier om Diana. Hennes personlige sekretær fortalte i går at prinsessen hevdet at hun en gang var blitt beskutt i Hyde Park.

- Hun var ikke gal, men hun fantaserte, mener sekretær Patric Johnsen, som i går skrev en lang artikkel i Evening Standard om sitt liv med Diana.

- Beslutningen om å starte etterforskning gjør at politiet blir involvert i spørsmål som egentlig ikke angår dem. Den vil imidlertid sikre at saken vil leve videre, kanskje uten at det fører noe sted, skriver lederskribenten i The Times.

<B>FORTVILT:</B> Ifølge Daily Mail er prins Charles svært opprørt over at noen kan tro at han ville skade moren til sine barn. I går viste Charles seg offentlig da han besøkte et senter for brystkreftofre i Hereford.