SA UNNSKYLD: Natt til fredag beklaget Donald Trump hvis noen av hans kommentarer har vært støtende. Dagen før varslet media at med et nytt lag i ryggen, skulle han bli enda mer aggressiv. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SA UNNSKYLD: Natt til fredag beklaget Donald Trump hvis noen av hans kommentarer har vært støtende. Dagen før varslet media at med et nytt lag i ryggen, skulle han bli enda mer aggressiv. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Splitter nye Trump har overrasket mange: - Vi får se hvor lenge det varer

«Alle» trodde han skulle bli mer aggressiv. Så sa Donald Trump plutselig unnskyld, men «nye» Trump kan fort forsvinne, ifølge eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mest av alt er han uforutsigbar. Han er en som tar risiko, en som bryter reglene. Hele valgkampen hans har vært et eksperiment i både hva han tør si og hvordan han driver kampanjen sin.

Det sier USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret, om Republikanernes presidentkandidat Donald Trump og hans usedvanlig uforutsigbare uke.

Trump-uka

På tirsdag holdt han en utenrikspolitisk tale som forbløffet en hel verden. Ikke fordi den inneholdt usannheter og var paradoksal - den var dét også - men fordi den var overraskende konkret og saklig. Til ham å være, riktignok, bemerket norske USA-eksperter.

På onsdag gjorde han gjorde han store utskiftninger i valgkampapparatet sitt, etter ukevis med dårlige målinger. Én av personene han hentet inn, Stephen K. Bannon, ble beskrevet som en «en konservativ flammekaster». Han skulle «la Trump være Trump» - på godt og vondt.

Natt til fredag gjorde Trump imidlertid noe som nesten var ansett som utenkelig: Han sa unnskyld og beklaget seg hvis noen av kommentarene han har kommet med i valgkampen, har støtet noen. Tidlig i valgkampen beskrev han meksikanere som kriminelle, tok til orde for å bygge en mur mot nabolandet i sør og så foreslo han å nekte muslimer innreise til USA.

«DERE HAR INGEN JOBBER»: Donald Trump henvender seg til «hver eneste afroamerikaner i landet» under denne talen i Dimondale, Michigan. Video: CNN. Vis mer

Fortsatt aggressiv

Men det som kan virke som en helomvending fra Trump, trenger ikke nødvendigvis å være det, mener USA-ekspert Mjelde.

- For Trump behøver det ikke være noen motsetning mellom å være mer seg selv, men samtidig være mer fokusert. Han skal fortsette å være aggressiv, men fokusere den aggressiviteten mot de to personene en mann i hans stilling kan gå ut mot: den andre presidentkandidaten og president Barack Obama, sier USA-eksperten.

Om han klarer å holde fokus, blir da det største spørsmålet, ifølge Mjelde, som ganske enkelt sier:

- Vi får se hvor lenge det varer. Mike Tyson har sagt det best: Alle har en plan helt til de blir slått i kjeften. Stupet på meningsmålingene var et slag for Trump-kampanjen. Nå handler det om å reise seg igjen, og han har vist seg villig til å justere kursen når det åpenbart trengs. Dette var den andre kursjusteringen siden juni.

- Fest setebeltene

Det Mjelde beskriver som Trumps mest fokuserte uke så langt i valgkampen, har av amerikanske medier blitt beskrevet som et forsøk fra Trumps side om å vise seg som et ordentlig presidentemne.

- Han har hele tida scoret høyt på handlekraft. Han utstråler styrke og besluttsomhet som er viktig som regjeringssjef, men presidenten i USA må også være et statsoverhode og en samlende figur. Der har Trump ikke vært god nok, sier forskeren.

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, mener de siste dagers hendelser kan tyde på at Trump forsøker å endre strategi, men at det ikke nødvendigvis tilsier en helt ny valgkampkurs.

- Men mange vil si at Trump har vært seg selv hele tida, og at det er nettopp derfor han ikke har gode tall på meningsmålingene. Jeg tror ikke Trump er i stand til å gjøre noe annet enn å være seg selv. Så fest setebeltene, sier hun.