Splitter presteregimet

I dag mottar Irans ambassadør i Oslo fredsprisvinner Shirin Ebadi til lunsj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingeborg Moe

Irans ambassadør i Norge, Hossein Noghrehkar Shirazi, klappet for Ebadi i Oslo rådhus i går. Men ambassaden har ennå ikke offentlig sagt noe tildelingen av prisen.

Dette viser hvor splittet regimet i Iran er i synet på Ebadi og fredsprisen.

Kom ikke

Ebadi og Nobelinstituttet hadde bare innvilget fire lange intervjuer under Oslo-oppholdet.

Før Nobel-seremonien i går ga hun intervjuer til den tyske fjernsynsstasjonen ARD, den kuwaitiske Al-Arabiya og norske TV2, samt ei avis i Malaysia.

Men da iransk fjernsyn skulle intervjue landets første vinner av Nobels fredspris, uteble journalistene.

Åpenbart hadde sjefene for det iranske statsfjernsynet fått kalde føtter, eller en klar ordre, om å ikke la henne snakke til hele folket.

Inn i varmen

Irans ambassadør i Oslo, Hossein Noghrehkar Shirazi og kona Hamdideh, hadde uhindret utsyn til alt som foregikk på podiet. Ambassadøren reiste seg sammen med resten av salen og klappet ivrig for Shirin Ebadi.

Mange ville nok si at det skulle bare mangle, når hun er den første iraner i historien, og den første kvinne fra et muslimsk land, som hedres med en av verdens fremste utmerkelser.

Irans ambassade i Oslo har ennå ikke offentlig uttrykt noen mening om Nobelkomiteens tildeling.

I dag får imidlertid Shirin Ebadi komme inn i varmen på Irans ambassade. Ambassadøren har invitert fredsprisvinneren, Nobelkomiteen og statsminister Kjell Magne Bondevik til lunsj.

Tilbakeholdne medier

I Iran er mediene tilbakeholdne med å omtale prisutdelingen. Det statlige nyhetsbyrået IRNA nøyer seg med å slå fast at Ebadi mottok Nobels fredspris i Oslo i går.

Prisutdelingen blir også omtalt på flere iranske avisers nettsteder, men da bare gjengitt fra meldinger fra nyhetsbyrået AFP.

En utsendt iransk journalist i Oslo var veldig stolt over Ebadi:

- Seremonien var veldig flott. Jeg er veldig stolt. Jeg tror hele det iranske folk er stolte.

Da det ble kjent at Ebadi fikk fredsprisen 10. oktober, sa den iranske ambassadøren i Norge spontant til Dagbladet at han var veldig glad på vegne av Iran. Men seinere ble det taust. Og det kom en offisiell melding om at de var glade dersom «dette har skjedd på grunn av hennes vitenskapelige og profesjonelle framgang».

HYLLES: Nobels fredspris-vinner Shirin Ebadi hilser frammøtte fra balkongen sin på Grand Hotel i Oslo. I går mottok hun fredsprisen.