Splittes av ulven

Internt i Ap, SV, Høyre, KrF og Venstre er det sterke rivninger om ulvesaken. I morgen braker krangelen løs for alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da skal ulvesaken opp på partienes gruppemøter på Stortinget. Spørsmålet er om partiene skal støtte regjeringens forslag til ny ulvesone. Regjeringen går inn for å innsnevre dagens ulvesone til å omfatte bare området øst for Glomma. Befolkningen i det aktuelle området raser, og stortingsrepresentanter fra de berørte fylkene, Østfold og Hedmark, er kraftig skvist.

Opprøret er ikke bare lokalt. 160 ordførere og 700 kommunestyrerepresentanter fra hele partifloraen har skrevet under på et opprop mot ulv og andre rovdyr i Norge.

Og i lokalavisene raser en heftig debatt. Rovdyrproblematikken er en konflikt som går på tvers av mange akser og interesser, by og land, elite og grasrot, vitenskap og folkekunnskap. Alt dette er med på å avgjøre ulvens skjebne når Stortinget 5. mai skal ta endelig stilling til norsk ulveforvaltning de neste åra.

For og mot ulv

I dag tør ingen gjette hvor Stortinget til slutt lander. Bare Frp og Sp er klare. De er mot ulv, og absolutt mot ulv øst for Glomma.

I Ap er saken langt vanskeligere. På årsmøtet i Hedmark Arbeiderparti ble striden svært synlig. Men resultatet ble et rungende nei til regjeringens ulvesone øst for Glomma. Også i SV er ulvesaken vanskelig. Stortingsrepresentant Inge Ryan fra Nord-Trøndelag sier det slik:

- Vi som hører til på landsbygda og har levd med rovdyrproblematikken tett innpå livet, har andre meninger enn de i byen.

Belastning

I regjeringspartiene er saken ekstra lei og vanskelig. KrFs stortingsgruppe er delt omtrent på midten, men følger opp regjeringens forslag av ren plikt.

- I denne saken er det nok ganske mange som håper på et under som kunne løst problemet, sier en kilde i KrF. - Så langt har det vært en total neglisjering av våre synspunkter, svarer ordfører Tore Johansen (KrF) i Aremark i Østfold. I Høyre føler mange hele rovviltmeldingen som en stor belastning. Miljøvernminister Børge Brende er i ferd med å bli meget upopulær i eget parti fordi han, som Høyre-folk uttrykker, har tatt stilling for ulv, og mot befolkningen i Hedmark og Østfold.

OMSTRIDT: Stortinget diskuterer ulven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer