Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritiseres for å «kjøre eget show» i Giske-saken:

Splittet om Hadias håndtering

Flere Ap-profiler gir åpent sin støtte til Hadia Tajiks håndtering av Giske-saken, men sentrale kilder i partiet er likevel opprørte.

FÅR KRITIKK: Ap-nestleder Hadia Tajik får støtte for sin håndtering av Giske-sakene, men får også støtte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Ap-nestleder Hadia Tajik får støtte for sin håndtering av Giske-sakene, men får også støtte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-nestleder Hadia Tajik har fått skryt fra flere norske aviskommentatorer for både modighet og sitt moralske kompass, etter å ha tatt et klart standpunkt i varslersakene mot sin nestlederkollega Trond Giske.

Flere Ap-kvinner og varslerne har også uttrykt takknemlighet for Tajiks tydelige linje - men det er delte meninger.

Sentrale kilder i partiet anklager henne også for å forsøke å slå politisk mynt på varslingssakene.

- Jeg tror alle ønsker at Støre skal kunne gå gjennom disse sakene på en ordentlig måte. Hun har ingen støtte for showet hun kjører på siden her, hevder en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Vedkommende er en av flere i partiet som hevder Tajik kjører sin egen PR-kampanje i Giske-saken.

ETTER «KRISEMØTET»: Arbeiderpartiet møter pressen etter sentralstyremøtet på Youngstorget i Oslo denne uka. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

​De omdiskuterte facebookmeldingene før jul tolkes blant annet inn i denne konteksten, og har skapt kraftige reaksjoner i deler av partiet.

Det har også vakt oppsikt at Tajik bedrev høytlesing av varsler for sentralstyret tidligere denne uka, slik også Klassekampen skrev torsdag.

Kritikerne mener at Tajiks posisjon i partiet nå er svekket.

- Det er veldig fristende å ta et verdistandpunkt om seksuell trakassering, men ikke når det er for at man selv skal vises. Jeg tror mange er enige med henne i at Giske må gå, men uenige i strategien hennes. De fleste i Arbeiderpartiet er kommune- og lokalpolitikere som har lang erfaring i å håndtere varslingssaker som dette, og de vet at man ikke kan drive med egne utspill på siden på den måten, sier Ap-kilden.

En annen sentralt plassert partikilde sier at «mange er forbanna» på Tajik nå - men at det er delte meninger

- Blant de ansatte på Stortinget vil jeg tro at det er bortimot 100 prosent som støtter Hadia. Blant representantene på Stortinget som ikke er i den innerste krets, er det en partilojal holdning om at «nå må vi i hvert fall verne om Hadia». Blant de som var på sentralstyremøtet er det vel bare tre – fire stykker som ikke ville kritisere henne. Jonas likte det jo ikke, men har nok mer lave skuldre enn andre, sier kilden.

Kan ha mistet tillit

Ap-nestleder Hadia Tajik tar avstand fra den anonyme kritikken.

Hun har tidligere i uka understreket at hun har tillit til partisekretær Kjersti Stenseng og Ap-leder Jonas Gahr Støres håndtering av saken.

- Tajik kommenter ikke fra interne møter i Arbeiderpartiet, skriver hennes rådgiver Snorre Wikstrøm i en epost til Dagbladet.

I eposten avviser rådgiveren at Tajik kjører noe eget show i Giske-saken.

- Tajik ber meg også melde at hun er opptatt av å ta seksuell trakassering på alvor, og tilbakeviser påstander om såkalt show, skriver rådgiveren.

Gir Tajik skryt

Det var like før jul at saken eksploderte.

Da gikk Ap-nestleder Trond Giske ut med en beklagelse for sin oppførsel etter at flere kvinner hadde varslet om uønsket oppmerksomhet fra politikeren.

Siden ble han sykmeldt, og fritatt for sine verv i partiet på ubestemt tid. Nå skal Ap ta stilling til hva som blir nestlederens videre skjebne.

Foreløpig er det få som har kritisert Tajiks håndtering av Giske-saken.

En av dem er Hitra-ordfører Ole Haugen (Ap), som i Aftenposten i dag åpner for at et ekstraordinært landsmøte bør vurdere ikke bare Giskes rolle, men også Tajiks posisjon som nestleder.

Men hun har også støttespillere - blant annet i Aps kvinnenettverk.

- Hadia har delt viktig informasjon som hun har mottatt, med sentralstyret. Det er rakrygget gjort, sier stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen til Dagsavisen i dag.

En annen som åpent støtter Tajiks håndtering, er hennes egen fylkesleder Stanley Wirak i Rogaland.

Han har ikke tro på at Tajik prøver å bruke Giske-sakene for å styrke sin egen posisjon.

- Sånn som jeg kjenner Hadia Tajik er hun verdens redeligste menneske. Jeg tror ikke hun har hatt andre motiver enn at hun har følt at hun måtte fortelle hva det dreide seg som. Jeg tror ikke hun har noen skjulte motiver, og tror faktisk hun vil det aller beste for partiet, sier Wirak til Dagbladet.

En annen Tajik-støttespiller, er leder Fredrik Mellem i Oslo Arbeidersamfunn, som er det største lokallaget i landet.

- Jeg forstår godt at de som nå prøver å snakke Tajik ned, velger å gjøre det anonymt. Jeg er veldig sikker på en ting, og det er at Tajik kommer til å tåle ettertidens kritiske lys særdeles godt, sier Mellem.

Han synes det er bra at Tajik stiller seg på varslernes side i saken.

- Det er utvilsomt bra, og jeg er helt overbevist om at hun handler ut fra hensyn om at varslerne skal bli ivaretatt, og hensynet til sin egen personlige integritet, sier Mellem.

Tar avstand

En sentral kilde i partiet, tror likevel at håndteringen av saken kan være med og ødelegge Tajiks sjanse for å bli leder i Ap en dag, og utelukker ikke at Tajiks tillit til nestleder kan være svekket, uavhengig av om Giske går av eller ikke.

Vedkommende er bekymret for hva som skjer videre med partiet dersom Giske forsvinner ut av ledelsen, slik mange nå virker å tro.

- Med bare Hadia og Jonas i ledelsen vil ikke folk kjenne seg igjen i partiet, sier Ap-kilden.

En stortingsrepresentant Dagbladet snakket med torsdag er uenig - og mener det er dypt urettferdig at Tajik nå anklages for maktkamp.

Vedkommende mener den såkalte «Giske-fløyen» består av under ti personer i sentralstyret og stortingsgruppa, som er svært aktive, og tror det store flertallet støtter Tajik og Støre i saken.

- For to uker siden var det en side som mente at dette var en me too-sak og en som mente det var en maktkamp. Nå mener alle det er en me too-sak, men noen mener at det også er en maktkamp. De mener at hvis Trond må gå, så må også sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen gå. Og noen mener at Hadia også må gå. Men jeg tror Jonas og Hadia sitter 100 prosent trygt. Det store flertallet støtter dem, hevder stortingsrepresentanten.

Dagbladet forsøkte torsdag å få et titalls andre Ap-politikere i stortingsgruppa til å uttale seg om Tajiks håndtering, uten hell.

Mangeårig stortingsrepresentant Lise Christoffersen, som også sitter i sentralstyret, vil ikke svare på hva hun mener om Tajiks rolle i Giske-saken, men tror det er feil å tolke handlinger på et sentralstyremøte som del av en pågående maktkamp.

- Jeg har alltid opplevd at styremøter, uansett hvilket nivå de skjer på, er den muligheten du har til å komme med det du har på hjertet, uten at noen egentlig skal kunne spekulere i hvorfor. Det er slik en partiorganisasjon er ment å fungere, sier Christoffersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!