Splittet om Haiders styre

WIEN (Dagbladet): - Vi utlendinger som har bodd og arbeidet her i årevis, har ingenting å frykte, mener torghandleren Bahadir Nihat. - Haider er livsfarlig, sier drosjesjåføren Miki Vasic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant Wiens innvandrere er meningene delte om Østerrikes nye blåsvarte regjering.

Bahadir Nihat (28) er født i Trabzon ved den tyrkiske Svartehavs-kysten, men har bodd mer enn halvparten av sitt liv i Wien. Nesten like lenge har han drevet sin egen frukt- og grønnsakshandel på Brunnenmarkt - midt i et av de mest innvandrerdominerte strøkene.

- Selv kan jeg ikke tenke meg å stemme på Haider. Men jeg vil ikke være med på noen allmenn fordømmelse, sier Nihat.

Innvandrere som Dagbladet møter i Wien gir høyst forskjellige reaksjoner på at høyreekstremisten Jörg Haider er blitt den sterke mannen bak den nye regjeringskoalisjonen.

Reaksjonene spenner fra beundring for Haider til naken redsel for rasisme og fremmedhat.

- Jeg tror Haider er en ærlig politiker. Han har helt rett. Mange innvandrerungdommer er kriminelle, de vil ikke arbeide, men selger dop og lager bråk. Det sier den unge tyrkiske kvinnen Ayse Sahin (17), datter av en innvandrer.

- Dette har vært et godt land å bo og arbeide i, men nå er jeg redd stemningen kan forandre seg. Haider er livsfarlig. Han appellerer til den latente rasismen, sier taxisjåføren Miki Vasic (38) fra Smederovo i Serbia.

Mange innvandrere er tilbakeholdne med å si sin mening.

Osman Kaplan (40) fra Yozgat i Tyrkia gir blaffen: - Jeg er ikke redd for noe menneske, heller ikke Haider. Jeg frykter bare Gud. Dette er ikke mitt land.

DROSJESJÅFØR: -Jeg er engstelig for famtida til sønnene mine. Jeg husker jo hvordan nasjonalismen og rasismen spredte seg i det tidligere Jugoslavia, sier drosjesjåføren Miki Vasic.
KJØPMANN: -Jeg gir blaffen. Jeg er ikke redd for noe menneske, heller ikke Haider. Jeg frykter bare Gud, sier Osman Kaplan.