EMD frikjenner Norge

Splittet søsken og nektet besteforeldre å være fosterhjem: Nå er Norge frikjent for brudd på menneskerettighetene

Går fri i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

NORGE FRIKJENT: Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) har frikjent Norge for menneskerettighetsbrudd i en barnevernssak. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
NORGE FRIKJENT: Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) har frikjent Norge for menneskerettighetsbrudd i en barnevernssak. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Retten er tilfreds med at nasjonal domstol foretok en balansert og rimelig vurdering av de respektive interessene til hver person, for å finne ut hva som vil være den beste løsningen for klagerens yngre sønn, skriver Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i en fersk dom.

Dermed er Norge frikjent for menneskerettighetsbrudd i den første av i alt ni norske barnevernssaker som domstolen har valgt å ta til behandling.

Klageren, som ikke har fått medhold i EMD, er ei norsk mor født i 1987. Norske myndigheter har vurdert at hun ikke er i stand til å ta vare på sine to sønner, men det er ikke det som var stridens kjerne i EMD-saken.

«Relevante og tilstrekkelige» grunner

Hennes eldste sønn, født i 2008, er plassert i fosterhjem hos sine besteforeldre.

Kvinnen klaget Norge inn for EMD fordi myndighetene har nektet å plassere hennes yngste sønn, født i 2012, sammen med sin bror hos besteforeldrene.

Gutten er isteden plassert i et fosterhjem som ikke er familie.

Kvinnen hevdet overfor Menneskerettsdomstolen at hennes rettigheter under artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), som omhandler retten til respekt for privatliv og familieliv, er krenket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer