Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spock kan knekke Obama-imaget

Spock er en syv historier som truer med å gi Obama en stjernesmell.

Spock Obama: En av mange bilder som florerer på nettet av Obama manipulert som Spock.
Spock Obama: En av mange bilder som florerer på nettet av Obama manipulert som Spock. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ingen forstår bedre enn Obama og hans team hvor viktig fortellingens kunst er. De vant valget i 2008 dels fordi de var bedre fortellere enn motstanderne, åpner politisk kommentator John F. Harris i Politico. Han mener Obamas image nå kan rakne.

- Obama kan ha overspilt mediebruken i USA, men internasjonalt er han så langt en suksess, sier USA-ekspert Svein Melby.

Eventyret om Obama
Ifølge Harris ble valget vunnet av «en mystisk, talentfull, ung idealist som står for forandring på en disiplinert og gjennomtenkt måte.»

Med mindre dyktighet kunne et annet bilde satt seg fast hos velgerne, bildet av «en opportunistisk Chicago-politiker med tvilsomme bekjentskaper, mer liberal enn han ga inntrykk av.»
 
Men, allerede ett år inn i presidentperioden ser Harris tegn på at Obamas image er i ferd med å falme.  Som i eventyrene, er det syv grunner til det.

Dette er, ifølge Politico, de syv historiene Obama ikke liker å høre:

1. Tror det er Monopolpenger
Økonomer og bedriftsledere på tvers av det politiske spekter lovpriste presidenten da han få uker inn i embetet signerte feite stimuleringspakker. De fleste av disse mener i dag at krisen ville vært mer omfattende hadde han ikke gjort nettopp det.

- Men, et sted på veien er det klart at Obama undervurderte de politiske konsekvensene som følger av at han oppfattes som en skamløs pengesløser, sier Harris.

Han feilberegnet også sinnet blant folk i Midtvesten som savnet en god forklaring på hvorfor Obama mente pengebruken var nødvendig. Kostnader knyttet til Helsereformen vil ikke bedre inntrykket.

Obama og hans folk har signalisert at 2010 vil handle om økonomisk disiplin.

ALIAS SPOCK: Obama sammenlignes nå av flere kommentatorer med rollefiguren Spock fra serien Star Trek. Her er Spock Leonard Nimoys skikkelse.
ALIAS SPOCK: Obama sammenlignes nå av flere kommentatorer med rollefiguren Spock fra serien Star Trek. Her er Spock Leonard Nimoys skikkelse. Vis mer

Svein Melby: - Etter mitt skjønn har Obama brukt penger på helt nødvendige stimuleringstiltak.

2. For mye Spock
Bill Clinton ble gjort narr av fordi han hevdet «å kunne føle folks smerte.»
Virkeligheten er ifølge Harris en annen:

- Clinton så ikke på programmer som abstrakter, han så dem som virkelige mennesker han kjente ved navn.

Jussprofessoren Obama kan også beskrive problemenes nyanser flytende, men han blir for intellektuell mener Harris.

Flere politiske kommentatorer i tunge amerikanske nyhetsaviser sammenligner nå Obama med karakteren Spock fra Star Trek.

- Spock-sammenligningen har blitt spesielt sterk under Obamas utvidede revisjon av Afghanistan-politikken, sier han.

Svein Melby: - Obama har ikke samme erfaring fra å utøve et embete som blant annet Clinton. Obama kan nok virke litt abstrakt og med lite emepati.

3. Chicago-metoden
Dette er en historie som befester seg sterkere i Washington enn i resten av USA.

- Lærdommen flere Washington-innsidere sitter med er at Obama ønsker å kjøpe de folkene han kan, og kjøre over dem han ikke får kjøpt. Får denne oppfatningen spre seg utenfor Washington, vil det slite ut Obamas merkevare som en ny type politisk leder, skriver Harris.

GJENNOMANALYSERES Alt president Barck Obama gjør og sier blir gjennomanalysert av politikere, journalister, politiske kommentatorer - og ikke minst - folk flest. Ifølge John F. Harris er det tegn som tyder på at hans image er i ferd med å utvikle seg til et helt annet enn hva Obama ønsker. Foto: EPA
GJENNOMANALYSERES Alt president Barck Obama gjør og sier blir gjennomanalysert av politikere, journalister, politiske kommentatorer - og ikke minst - folk flest. Ifølge John F. Harris er det tegn som tyder på at hans image er i ferd med å utvikle seg til et helt annet enn hva Obama ønsker. Foto: EPA Vis mer

Svein Melby: - Tøff maktbruk har vi ikke sett mye til internasjonalt. Hvordan han er internt har vi lite innblikk i.

4. Han er en feiging
- Noen av de samme folka som begynner å se Obama som ei bølle, har også begynt å hviske om at han er en feiging, skriver Harris.

Selvmotsigelsen følges opp med eksempler på de mange harde krav Obama har satt, for så å fravike dem uten at det får konsekvenser for de involverte. Det gjelder både egne medarbeidere — og storpolitikken.

Israelske myndigheter fikk for eksempel klar beskjed om full stans i byggingen av bosettinger.

- Men ingen tok ham seriøst, skriver Harris.

- Mange av episodene det vises til betyr ikke så mye. Men de lite smigrende omtalene tar en mer dramatisk vending om Obama ikke klarer å leve opp de til advarsler han har gitt Iran i den eskalerende konflikten om landets atomprogram.

Svein Melby: - Det kan nok stilles spørsmål ved hans evne til å skjære gjennom, om han har guts og pondus nok.

5. Et hyggelig land i FN
Fra venstresiden kritiseres Obama for å feige ut på menneskerettigheter, og å heller gå over til kynisk realisme.

Fra høyresiden kritiseres han for å være mer interessert i å være President of the World, heller enn President of the United States.

De mener han bygger ned USAs suverene status, og at Obama tar til takke med å være et hyggelig land på lista over medlemmer av FN.

OBAMA-PENGER: Kritikere mener Barack Obama bruker penger som om han spilte Monopol. Foto: Reuters
OBAMA-PENGER: Kritikere mener Barack Obama bruker penger som om han spilte Monopol. Foto: Reuters Vis mer

- Den kritkkken vil vi få høre mer av når han stopper i Oslo for å plukke opp fredsprisen og deretter i København, skriver Harris.

Svein Melby: - Dette er helt feil. En klassisk kritikk fra ytterste høyre. Internasjonalt har Obama spilt sine kort godt.

6. President Pelosi
Lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi er blitt for sterk, hevder noen.

Hun svinger partipisken hardt og oppnår mer imponerende resultater enn Obama.

Det til tross for meningsmålinger som viser hennes popularitet på samme lavmål som Dick Cheney.

- Det ser ut til at Obama har tillatt henne å bli mer en likemann — og langt fra noen underordnet — enn mange av hans forgjengere ville ha funnet klokt.

Svein Melby: - En viss rett kan det være i kritikken. Obama har delegert mye innen reformprosesser. Kan hende angrer han på det i ettertid.

7. Forelsket i sitt speilbilde
Tenker Obama for høyt om seg selv, spør Harris.

FOR SNILL: Obama får kritikk for å bukke for statsoverhoder og for å være for vennlig mot gamle fiender. Kritikerne hevder Obama undergraver USAs status som suveren maktfaktor på den internasjonale arena. Her møter hans Japans statsminister Yukio Hatoyama. Foto: AFP
FOR SNILL: Obama får kritikk for å bukke for statsoverhoder og for å være for vennlig mot gamle fiender. Kritikerne hevder Obama undergraver USAs status som suveren maktfaktor på den internasjonale arena. Her møter hans Japans statsminister Yukio Hatoyama. Foto: AFP Vis mer

Obama hevdes å være overeksponert. Han gir intervjuer om sin lidenskap for sport til ESPN, ler med Leno og Letterman og diskurere trening med Men's Health.

Nylig ble han avbildet i det han forlater Det hvite hus med magasinet GQ under armen. Forsiden prydes av ham selv.

Medarbeiderne hevder det er den rette strategien for å kommunisere med amerikanere i en fragmentert medievirkelighet.

Svein Melby: - De fleste presidenter har vel høye tanker om seg selv. Det ville vært politisk uklokt om Obama ikke solgte det faktum at han er landets første svarte president for hva det er verdt. Internasjonalt er det en suksess. I USA kan han ha overspilt ved å teppebombe ulike medier. Det kan virke som om staben fortsatt er i valgkampmodus, hvor alt skal selges inn. 

Må vise handlekraft
Harris mener Obama som friskt pust brått kan slutte å være spennende i folks oppfatning, spesielt om Obama ikke leverer målbare resultater.

De neste månedene, med helsereformen og Afghanistan-politikken, vil gi svar på godt eller vondt for Obama.

- Obamas beste håp om å nappe ut negative oppslag, er å erstatte dem med gode. Slike som slår rot i folks oppfatning av hans effektivitet, avslutter Harris.

MENNESKEKJENNER: Bill Clinton så skjebner og ekte mennesker han kunne sette navn på, ikke politikk. Obama klarer ikke det samme, sier Harris. Foto: AP
MENNESKEKJENNER: Bill Clinton så skjebner og ekte mennesker han kunne sette navn på, ikke politikk. Obama klarer ikke det samme, sier Harris. Foto: AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media