Spøkelsesbyen Genova

Idet de første demonstrantene inntar Genova er store deler av sentrum lagt helt øde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vanligvis livlige havnebyen har gjennomgått en voldsom forandring før topplederne fra sju vestlige land og Russland møtes der på fredag. Gater og cafeer er tomme. Butikker er stengt og mange av dem barrikadert med planker for å forhindre hærverk fra steinkastende demonstranter.

Hele det indre sentrum av byen som skal huse G8-toppmøtet er nå stengt av av en 10 kilometer lang «rød sone». Jerngitter sperrer av sidegatene og de som vil innenfor må framvise godkjent passérseddel, melder Associated Press. Ingen biler slipper forbi sperringene, og innefor har de fastboende fått beskjed om av sikkerhetsgrunner å ikke sette igjen bager og sekker på gata.

Den lokale handelsstanden anslår at bare en fjerdedel av butikkene kommer til å holde åpent under toppmøtet.

Kom i dag

Imens har det første toget med demonstranter kommet. Et eget spesialtog med 700-800 mennesker ankom i dag den tomme Brignole-stasjonen i Genova fra Roma. Der ble de straks tatt grundig hånd om av politiet. Noen av demonstrantene hadde med seg hjemmelagede skjold.

Også byens fire McDonald's-restauranter er forberedt på gateslag. Kjeden har vært et kjært mål for steinkastende demonstranter og alle filialene i Genova er nå stengt og vinduene er barrikadert igjen.

Ny bombe i dag

I dag smalt den andre brevbomben i løpet av tre dager. I Milano ble en sekretær lettere skadet da en konvolutt med eksplosivt innhold gikk av i en av tv-stasjonene til statsminister Silvio Berlusconi, melder BBC News.

Bomba gikk av bare timer etter at et arbeidskontor ble forsøkt påtent. Et vindu ble knust og væske helt utover og så påtent. I kveld har den venstreorienterte gruppa Revolusjonær fornt for kommunisme tatt på seg ansvaret for denne episoden.

Et oppbud av 20 000 politifolk har gjort seg klar til å ta imot de 150 000 demonstrantene som er ventet til byen. Sikkerhetstiltakene er de mest omfattende siden paven besøkte byen i 1985.

Rundt 30 norske demonstranter dro til Italia i dag.

<B>JERNGITTER:</B> Alle sidegater blir sperret av med gitter, som sveises fast.
<B>GØTEBORG:</B> Det er scener som denne, fra EU-toppmøtet i Gøteborg i juni, politiet i Genova har i mente når de nå murer igjen sentrum av Genova.