STORE TAP: Havforsker Alf Ring Kleiven sier at hummerteiner tapes i sjøen av mange forskjellige årsaker. Det er et stort problem for hummerbestanden og miljøet i havet. Foto: Havforskningsinstituttet
STORE TAP: Havforsker Alf Ring Kleiven sier at hummerteiner tapes i sjøen av mange forskjellige årsaker. Det er et stort problem for hummerbestanden og miljøet i havet. Foto: HavforskningsinstituttetVis mer

14 500 teiner blir liggende igjen på bunnen:

Spøkelsesfisket som får hummerne til å drepe og spise hverandre

Hummerteiner blir tapt i sjøen og fortsetter å fange hummere og andre dyr uten at de blir tatt opp.

BERGEN (Dagbladet): Havforskningsinstituttet anslår i en fersk undersøkelse at hele 14 500 hummerteiner ble tapt under fjorårets hummerfiske langs kysten.

Teinene fortsetter å fange hummer, krabbe og andre dyr som ikke kommer seg ut igjen av teinene. I tillegg skader de miljøet ettersom de nye teinene delvis består av plast.

Etter anbefaling fra Havforskningsinstituttet ble det innført obligatorisk påmelding for alle som ville fiske etter hummer i 2017. Det har gitt forskerne tilgang til kontaktinformasjon og nye data.

- I fjor var det rundt 36 000 personer som meldte seg på hummerfisket. Vi gjennomførte en spørreundersøkelse med 600 utvalgte hummerfiskere etter at fisket var over. Vi har funnet at fiskerne satte 240 000 hummerteiner og at 14 500 av disse gikk tapt, sier havforsker Alf Ring Kleiven.

Havforskningsinstituttet samarbeider med Fiskeridirektoratet og Norges Dykkeforbund om det de kaller spøkelsesfiske, altså tapte fiskeredskaper som fortsetter å fiske på havbunnen.

Spiser hverandre

- Teinene blir tapt på forskjellige måter. Det kan være tyveri, men også at teinene blir kastet ut på for store dyp, at de setter seg fast i steiner, at tauet blir kuttet av en propell, at tauet er for svakt, at knutene har vært for dårlige eller at sterk vind og store bølger har revet dem bort, sier Alf Ring Kleiven.

RYDDER: Dykkere har hentet opp 400 tapte redskaper, mest hummer- og krabbeteiner. Foto: Havforskningsinstituttet
RYDDER: Dykkere har hentet opp 400 tapte redskaper, mest hummer- og krabbeteiner. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer

Når teinene blir liggende lenge på bunnen, kan det oppstå kamp mellom flere hummere. De kan drepe hverandre og spise hverandre opp som kannibaler. Det er derfor innført en ny regel om bruk av bomullstråd som vil råtne opp og gi fri adgang ut av teinene. Trådene råtner opp i løpet av tre måneder.

Vil gi råd

De nye skotteteinene har stålramme, er flate på bunnen, runde på oversiden og har netting av plast.

- Plast forurenser havet, men de utgjør også et stort problem ettersom de kan fortsette å fange dyr i mange år, sier Kleiven.

Når dykkerne finner 10 skotteteiner, finner de i gjennomsnitt 20 krabber, én hummer og tre fisk.

VIL GI RÅD: Havforskerne jobber med å utarbeide gode råd for å unngå tap av hummer i teiner som blir liggende igjen på havbunnen. Foto: Havforskningsinstituttet
VIL GI RÅD: Havforskerne jobber med å utarbeide gode råd for å unngå tap av hummer i teiner som blir liggende igjen på havbunnen. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer

– Tallene vi har fra hummerfisket gjelder bare hummerteiner. Vi ser liknende problemer med krabbeteiner og annet fiskeredskap. Nå vil vi samtale med fiskerne for å kunne utarbeide gode råd for å få redusert antallet tapte teiner, sier havforsker Alf Ring Kleiven.

App med tapsfunksjon

Seniorrådgiver Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet sier at fritidsfiske med teiner har vist seg å gi større tap enn myndighetene tidligere har trodd.

Direktoratet driver nå med videreutvikling av en app som heter fritidsfiske. Alle fritidsfiskere kan nå melde ifra til denne om de har tapt redskap.

- Gjennom denne appen får dykkerne god informasjon til hvor de kan finne mest av tapte fiskeredskap. Siden vi lanserte appen med en tapsfunksjon i juni 2017 er det meldt inn over 700 tapte fiskeredskaper fram til 1. september i år. I samme tidsrom er det fjernet rundt 400 redskaper, det meste hummer- og krabbeteiner. Norges Dykkeforbund har sammen med flere andre gjort en fantastisk jobb, sier Gjermund Langedal.

Totalt har dykkere i Norges Dykkeforbund rapportert inn over 4000 funn av tapte fiskeredskaper til Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet.