Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Spøkelsesgepard» gikk i fella

Knipset sjeldent bilde av mystisk katt i Afrika.

SPØKELSESGEPARDEN: Ved hjelp av en fotofelle har forskere for første gang fotografert en nordafrikansk gepard i det vestafrikanske landet Niger. Det finnes trolig bare rundt 200 individer av arten i hele verden, og dette er en av svært få bilder som noensinne er tatt tatt av det sjenerte kattedyret. Foto: Sahara Conservation Fund (SCF)
SPØKELSESGEPARDEN: Ved hjelp av en fotofelle har forskere for første gang fotografert en nordafrikansk gepard i det vestafrikanske landet Niger. Det finnes trolig bare rundt 200 individer av arten i hele verden, og dette er en av svært få bilder som noensinne er tatt tatt av det sjenerte kattedyret. Foto: Sahara Conservation Fund (SCF) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av verdens mest sjenerte og mystiske kattedyr - den nordafrikanske geparden (Acinonyx jubatus hecki) - har gått i fotofella og blitt fotografert i Vest-Afrika, melder BBC.

Svært lite er kjent om den utrydningstruede arten, og det meste vi har av kunnskap stammer fra noen få tilsvarende spøkelsesaktige fotografier tatt om natten, etter at den brennende solen over Sahara - hvor de lever - har gått ned.

Det finnes trolig færre enn 250 individer av arten fordelt på ørkenområder i Algerie, Togo, Mali, Benin, Burkina Faso og Niger, hvor bildet over ble tatt av forskere fra Saharan Conservation Fund (SCF).

Sliter med å finne vannkilder Arten har åpenbart greid å tilpasse seg et av klodens mest ugjestmilde områder, som verken inkluderer hyggelige temperaturer, et stort tilfang av byttedyr eller permanent tilgang på vann. Nøyaktig hvordan den får endene til å møtes i opptil 45 graders varme er ikke kjent.

- De tilfredsstiller trolig vannbehovet gjennom fuktighet i byttet og ved å ha en ekstremt effektiv fysiologisk og adferdsmessig tilpasning, sier SCF-leder John Newby til Livescience.com.

Til tross for at miljøvernerne har lett etter geparden i de to Niger-ørkenene Tin Toumma og Termit Massif siden 2000, er det bare blitt gjort tre observasjoner. Forskerne estimerer at det kan bo så lite som ti individer i området.

DUMBO-REV: I tillegg til den nordafrikanske geparden, knipset fotofellene utplassert av Saharan Conservation Fund blant annet en ørkenrev som kan skilte med et par imponerende ører. Foto: SCF
DUMBO-REV: I tillegg til den nordafrikanske geparden, knipset fotofellene utplassert av Saharan Conservation Fund blant annet en ørkenrev som kan skilte med et par imponerende ører. Foto: SCF Vis mer

- Gepardene i Termit Massif er ekstremt sky og viser seg fram svært sjeldent, sier SCF-forsker Thomas Rabeil til BBC.

Mysterium Dyrene beveger seg trolig over enorme avstander i det golde, livløse landskapet for å finne nok mat. Føden kan bestå av antiloper, gaseller og sauer og geiter.

Sahara-gepardene ser ut til å ha andre farger og mønstre enn de øvrige, mer studerte artene i Afrika, og det er et åpent spørsmål om de egentlig er nærmere i slekt med den siste ville populasjonen av asiatiske geparder (Acinonyx jubatus venaticus) bosatt i Iran, sier SCF.

OM NOM NOM: Den nordafrikanske geparden, som forskere har knipset et bilde av i Niger, skiller seg utseendemessig fra de andre gepardartene i Afrika. Dette er «Usain», oppkalt etter sprintstjernen fra Jamaica, som spiser middag i et dyresenter i Nairobi.  AFP PHOTO / Tony KARUMBA
OM NOM NOM: Den nordafrikanske geparden, som forskere har knipset et bilde av i Niger, skiller seg utseendemessig fra de andre gepardartene i Afrika. Dette er «Usain», oppkalt etter sprintstjernen fra Jamaica, som spiser middag i et dyresenter i Nairobi. AFP PHOTO / Tony KARUMBA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!