Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormen «Dennis»:

«Spøkelsesskip» skylt på land i Irland

Har drevet på havet siden september 2018.

FORLATT: Det 77 meter lange lasteskipet har drevet på havet siden september 2018, og dukket plutselig opp i Irland søndag. Foto: Den irske kystvakten
FORLATT: Det 77 meter lange lasteskipet har drevet på havet siden september 2018, og dukket plutselig opp i Irland søndag. Foto: Den irske kystvakten Vis mer

Uværet «Dennis» har herjet voldsomt i Nordvest-Europa de siste dagene, og nådde Vestlandet mandag ettermiddag. Det medførte kraftig vind, regnbyger og at en rekke fjelloverganger ble stengt.

Søndag skylte et 44 år gammelt lasteskip opp på land ved den lille fiskebyen Ballycotton, sør for den irske byen Cork.

Skipet, som har navnet «MV Alta», hadde ikke blitt observert siden september 2018.

Måtte evakuere mannskapet

Lasteskipet var opprinnelig på vei fra Hellas til Haiti da det begynte å oppleve problemer sørøst for Bermuda for to år siden.

Da ble det iverksatt en omfattende redningsaksjon, som resulterte i at den amerikanske kystvakten besluttet å evakuere mannskapet på ti om bord.

Skipet ble dermed forlatt, og har siden drevet over Atlanterhavet til Afrikas vestkyst. Derfra har det trolig beveget seg nordover forbi Portugal og Spania før det ankom søndagens endestasjon.

UFLAKS: Kapteinen på cruiseskipet «Carnival Glory» hadde en skikkelig dårlig dag på jobb siste fredag før jul. Video: Francisco Tudella Jr via Storyful - Klipp: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Enestående

Det var forbipasserende som fant skipet søndag.

- Dette er et enestående funn, sier lokale John Tattan til BBC.

Tattan utdyper overfor den lokale avisa Irish Examiner at han «aldri har kommet over et forlatt skip som «MV Alta» før».

Det 77 meter lange skipet er registrert i Tanzania. Det har gjentatte ganger blitt forsøkt å spore opp eierne, men foreløpig uten hell, skriver avisa.

Det er ingen tegn til oljelekkasjer fra skipet, ifølge BBC.

Det blir nå opp til den irske kystvakten og lokale myndigheter å avgjøre hva som vil skje videre med det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!