SPØKELSESSKIP: Dette skipet, uten gods og mannskap, kom strandet utenfor Myanmar denne uka. Foto: YE AUNG THU / AFP / NTB scanpix
SPØKELSESSKIP: Dette skipet, uten gods og mannskap, kom strandet utenfor Myanmar denne uka. Foto: YE AUNG THU / AFP / NTB scanpixVis mer

«Spøkelsesskip» uten passasjerer og gods strandet utenfor Myanmar

- Ganske forunderlig.

Torsdag dukket det opp det som i medier har blitt beskrevet et «spøkelsesskip» utenfor kysten av Myanmar.

Tomt skip

Da skipet traff en sandbanke torsdag, hadde det allerede blitt overvåket i flere dager av kystvakta, marinen og politiet, ettersom noen lokale innbyggere oppdaget skipet tidligere denne uka.

Det oppsiktsvekkende med skipet, ved navnet «Sam Ratulangi PB 1600» var innholdet, eller rettere sagt, mangelen på innhold.

- Det var verken mannskap eller gods på båten. Det er ganske forunderlig hvordan et så stort skip dukket opp i våre farvann, sa U Ne Win Yangon, en lokal folkevalgt til The Myanmar Times.

U Aung Kyaw Linn, leder for en sjøfartsorganisasjon i Myanmar, uttalte at skipet fremdeles var i god stand.

- Etter min mening ble skipet forlatt nylig. Det må finnes en grunn, sa han.

Det hele framsto altså som svært mystisk for de lokale myndighetene, men svaret på gåten, hva som hadde skjedd med skipet, var alt annet enn mystisk.

Ifølge marinen i Myanmar var skipet, som seilte under indonesisk flagg, ute på sin aller siste ferd. Skipet ble tauet, det var på vei til et skipsopphuggeri i Bangladesh, da dårlig vær gjorde at taueanordningen røk, og «Sam Ratulangi PB 1600» fikk seile sin egen sjø, skriver Independent.

En ferd som altså, inntil videre, endte opp utenfor Myanmar.

Spøkelsesskip

Fartøy som blir omtalt som spøkelsesskip er ikke helt uvanlig i asiatiske farvann, men ofte er historiene mer tragiske enn de var i tilfellet for skipet som endte opp utenfor Myanmar.

I januar i år ble en skipbrudden båt skylt i land i Japan. I båten var det åtte døde personer. Myndighetene i Japan mistenkte at det dreide seg om et «spøkelsesskip» fra Nord-Korea.

Kystvakten omtalte det som det siste i rekken av nordkoreanske fiskebåter som kommer inn over den japanske kysten. Bare i fjor kom det inn 104 slike båter - og 66 året før.

I flere av tilfellene har mannskapet avgått ved døden på sjøen, og derfor omtales båtene som «spøkelsesskip».