Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spøkelsesskipet var på vei til Norge

Ble sporet av den irske kystvakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om det pensjonerte russiske cruiseskipet «Ljubov Orlova» som har drevet fritt i Atlanterhavet i over et år. 

Et skip uten mannskap, motorkraft eller strøm.

Det eneste som skal være igjen på skipet er hundrevis av rotter som har måttet spise hverandre for å overleve.

I dag publiserte den britiske avisa The Guardian en sak som forteller at den irske kystvakta i fjor sporet opp spøkelsesskipet i retning Norge.

- Vi hadde et tre måneder langt prosjekt hvor vi brukte satellitt- og radarbilder der vi forsøkte å lokalisere skipet og hvor det eventuelt var på vei. Der kom vi blant annet fram til at skipet enten kunne være på vei til Norge eller Sør-England. Dessverre fant vi ingen signaler fra skipet, så vi kunne ikke være 100 prosent sikre, sier Chris Reynolds, direktør i den irske kystvakta.

Var ikke bekymret Den irske kystvakta skal derimot ikke være særlig bekymret over ryktene som påstår at skipet kan treffe irskekysten. De tror skipet enten har sunket eller truffet et skjær.

Ifølge den britiske avisa The Mirror skal båten sist blitt observert 23. februar i fjor, rundt 1300 nautiske mil utenfor kysten av Irland.

- Problemet er at man ikke kan bevise noe man ikke vet sikkert, sier Reynolds.

Han forklarer videre at den irske kystvakta i fjor ble varslet om muligheten for at et forlatt skip var på vei mot kysten, og at de mottok nødsignaler i mars i fjor. Likevel dukket det ikke opp noe forlatt skip.

En talsperson for den britiske kystvakta sier til avisa at de ikke har mottatt noen observasjoner av skipet siden april i fjor, men at de vil reagere deretter.

Avliver myten om kannibalrotter Penny Hawkins er en forsker med spesialfelt på gnagere og fugler. Hun jobber til daglig i den britiske dyrevernorganisasjonen RSPCA. Til The Guardian sier Hawkins at det er liten sannsynlighet for at det finnes rotter ombord i skipet som har overlevd av å spise andre rotter.
- Rotter har et dårlig rykte og dette hjelper ikke akkurat å forbedre det ryktet. Rotter er dyr som faktisk svarer hverandre i nød. Hvis dette skulle skjedd på en båt uten mat ville det bare vært på grunn av en veldig stressende situasjon, selv om det også er usannsynlig. Rotter er ikke mer tilbøyelig til å spise hverandre enn det mennesker er, sier hun.

Egen Twitter-konto 23. januar i fjor ble det bestemt at «Ljubov Orlova» skulle slepes fra Canada til et skipshuggeri i Den dominikanske republikk. Skipet skal ha en skrapverdi på rundt seks millioner kroner, og er blitt et heftig mål for skattejegere på havet.

Skipet har til og med sin egen Twitter-konto.

Sendte nødsignaler 12. mars i fjor ble det registrert ett signal, før det elleve dager etter ble registrert ett til. Signalene kom trolig fra fra livbåter som hadde falt av båten. Signalene viste at skipet trolig hadde nådd to tredeler av ferden over Atlanterhavet. 

Én uke etterpå ble skal et uidentifisert objekt, på omtrent samme størrelse, har blitt sett utenfor Skottlands-kysten. På tross av søk med fly ble det aldri verifisert at «Ljubov Orlova» fløt utenfor kysten.

Det 4250 tonn tunge og nesten 100 meter lange skipet ble bygget for over 40 år siden, og var ment som et ekspedisjonsskip med plass til 110 passasjerer. Skroget skal også ha blitt bygget for å tåle is, med tanke på at mange av turene skulle være i Arktis.

GAMMELT CRUISESKIP: «Ljublov Orlova» ble Lagd i 1976 og ble brukt som cruiseskip i Antarktis. Foto: AFP photo / Dietmar Hasenpusch / NTB Scanpix
GAMMELT CRUISESKIP: «Ljublov Orlova» ble Lagd i 1976 og ble brukt som cruiseskip i Antarktis. Foto: AFP photo / Dietmar Hasenpusch / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart