Været:

Spøker for Halloween-været

… og Bergen kan sette nedbørsrekord.

GRÅ HALLOWEEN: Det blir både varmt, vått og grått på Halloween. Illustrasjonsfoto: NTB
GRÅ HALLOWEEN: Det blir både varmt, vått og grått på Halloween. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane har kanskje et mellomnavn som hinter til strålende vær, men hennes prognoser er alt annet enn solfylte. Over store deler av landet blir det vått framover.

- Det vil være spredt nedbør i Norge i løpet av fredagsdøgnet. Mest nedbør får vi på Nordvestlandet, som egentlig får regn gjennom hele dagen. Litt lenger sør og øst så er det spredt. Legger nord i landet får vi også spredt nedbør, men ikke noe dramatisk, sier Vågane til Dagbladet.

Det største skillet mellom nord og sør er temperaturene, slår meteorologen fast. Mange steder på Østlandet har hatt over 15 grader denne uka strålende sol. Vågane forteller blant annet Oslo lå fire grader over normalen på onsdag.

- Men det er ikke snakk om noen varmerekord ennå, understreker hun.

De høye temperaturene vil fortsette utover neste uke, men sola følger ikke med på kjøpet.

VÅTT: Det blir vått over hele landet. Foto: Marit Hommedal / NTB
VÅTT: Det blir vått over hele landet. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Halloween

Det spøker også fort tørt halloween-vær denne helgen. Høye temperaturen gjør at verken hekser eller spøkelser vil fryse når de skal ut på knask eller knep på søndag, men man burde kanskje kle seg ut som noe vanntett.

- Det er veldig skiftende vær gjennom hele helga. Søndagen ser nokså grå ut over hele landet og det blir litt nedbør her og der. De fleste får noe regn, så man må nok lage et passende kostyme til det, sier Vågane.

Det er Østlandet som vil få det våteste halloween-været. Derimot er det Nordvestlandet som får mest regn denne helgen.

Kan slå rekord

Om man har syntes oktober har vært våt i Bergen, så er ikke det uten grunn. Vågane forteller at hittil denne måneden så er det registrert 509,8 mm på Florida målestasjonen. Oktoberrekorden er 568,3 mm fra 1983.

REKORD: Bergen kan sette ny nedbørsrekord. Foto: Marit Hommedal / NTB
REKORD: Bergen kan sette ny nedbørsrekord. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Med regnværet som er varslet de neste dagene så kan det hende at Bergen setter ny rekord. Slik som prognosene er nå så ligger det an til det, sier hun.

- Er det egentlig noen som kan juble over fint vært?

- Nei, ikke egentlig. Men dette er veldig positivt for vannmagasinene som får fylt seg opp, sier Vågaene og ler.

Smøre seg med tålmodighet

I Tromsø, hvor Vågane holder til, fikk byen en snarvisitt av vinteren denne uka. Det skulle derimot ikke vare, og de snøglade må nok smøre seg med tålmodighet.

- Ja, det var et blaff av vinter, og det snødde ganske godt, men det er borte nå. Det er vanskelig å si når vinteren kommer for fullt. Vi er i en usikker periode og været er veldig skiftende, men det er ikke uvanlig på denne tiden av året. Temperaturene vil nok ligge på plussiden neste uke, sier Vågane.

– BOOM: Se for deg at du er ute på båttur og møter en død hval, som plutselig eksploderer. Eller – klikk på videoen, så kan du se hvordan det faktisk ser ut. Video: Youtube/WTF! Outdoors. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

I Nord-Troms og Vest-Finnmark har man også vært nødt til å holde på hatten på grunn av kraftig vindkast. Torsdag var det meldt kast på 30–35 m/s og snøfokk som konsekvens av vinden, og meteorologene gikk ut med farevarsel. Til helga roer dette seg ned.

- Det blir roligere med tanke på vind og nedbør, sier Vågane.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer