Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spøker for Tyrkias EU-medlemsskap

EU fikk ikke Tyrkia og Kypros til å snakke sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU avlyste i dag et viktig møte med utenriksministrene fra Kypros og Tyrkia. Møtet skulle funnet sted i Helsinki på søndag og mandag og var satt opp for å hindre at de vanskelige samtalene om Tyrkias medlemsskap skulle kollapse.

- Vi klarer ikke å få alle rundt det samme bordet, var den kryptiske meldingen fra Mikko Norros, talsmann for Finlands regjering. Finland har for tiden formannsskapet i EU og skulle arrangert møtet.

Krever anerkjennelse av Kypros

Avlysningen var et klart tilbakesteg for Tyrkias håp om å bli medlem av EU om noen år. Medlemsskapssamtalene med EU startet i oktober 2005, men motstanden blandt EU-landene har økt i året som har gått.

Spesielt Frankrike og Tyskland er skeptiske til å slippe inn et stort, fattig, muslimsk land og mener Tyrkia er altfor dårlig til å sette i gang politiske reformer. De kritiserer Tyrkia blant annet for en rekke brudd på menneskerettighetene og for å nekte å anerkjenne Kypros, som allerede er EU-medlem.

EU vil at Tyrkia åpner landet sitt for kypriotiske fly og skip før forhandlingene om medlemsskap kan begynne. Myndighetene i Ankara ønsker på sin side at EU jobber for å få en slutt på tyrker-kypriotene, som har en regjeringen bare Tyrkia anerkjenner.

Tyrkia gjør ikke nok

EU-talsmenn hadde håpet at samtalene i Helsinki denne helgen ville få en slutt på stillstanden i forhandlingene. Neste onsdag skal EU-kommisjonen rapportere om Tyrkias vilje til å møte kriteriene for medlemsskap, nå tyder mye på at den rapporten ikke blir særlig postitiv.

DELT LAND: To tyrkiske menn fisker ved byen Famagusta, på den tyrkiske-kontrollerte delen av Kypros. Tyrkias manglende anerkjennelse av Kypros er et stort problem i forhold til samtalene om et eventuelt medlemsskap i EU for Tyrkia. Foto: Scanpix
DELT LAND: To tyrkiske menn fisker ved byen Famagusta, på den tyrkiske-kontrollerte delen av Kypros. Tyrkias manglende anerkjennelse av Kypros er et stort problem i forhold til samtalene om et eventuelt medlemsskap i EU for Tyrkia. Foto: Scanpix Vis mer

Kilder i Kommisjonen antyder at rapporten viser at tyrkiske myndigheter ikke har gjort noen skikkelige forsøk på å få i stand politiske reformer, eller at de har prøvd å bedre forholdet til Kypros.

Både Hellas og Kypros er EU-medlemmer og vil presse EU til å droppe forhandlingene med Tyrkia hvis landet nekter å inkludere Kypros i sin tollfriavtale med EU-landene.

Tyrkia har ingen diplomatiske forbindelser med den internasjonal anerkjente gresk-kypriotiske regjeringen på Kypros. Isteden støtter landet tyrker-kypriotene nord på øya.