Spøker for ulvejakta

For lettere å få iverksatt den bebudede ulvejakta i Østerdalen har norske myndigheter forsøkt å få Sverige til å endre på sin definisjon av hva som er en familiegruppe ulv. Uten hell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I øyeblikket er det bare dokumentert fire familiegrupper av ulv, etter gjeldende definisjon. Dermed spøker det for ulvejakta i Østerdalen.

Ifølge gjeldende samarbeidsavtale med svenskene fra 1998 er minstekravet til en familiegruppe at den skal inneholde et alfapar (lederhann og lederhunn) med minst én valp eller ett ungdyr. Norge har nå et behov for en mindre streng definisjon. Det vil si at en flokk med bare ett alfadyr samt valper skal kunne regnes som en familiegruppe.

Etter en slik definisjon kan det fastslås at Norge og Sverige til sammen har minst ti familiegrupper, noe som er kravet for at jakt på ulvene øst og vest for Koppang i Hedmark skal kunne iverksettes. Etter det Dagbladet vet har ikke Naturvårdsverket i Sverige villet være med på en slik endring.

Bare fire

Seksjonssjef Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning (DN) bekrefter overfor Dagbladet at det har vært kontakt med svenskene med tanke på den nevnte justering. Bø bekrefter også at det etter den gjeldende, strenge definisjonen i samarbeidsavtalen, i øyeblikket bare er dokumentert fire familiegrupper i Norge og Sverige med intakt alfapar samt minst én valp. Dette ifølge den siste tellingen utført ved årsskiftet.

De intakte flokkene som svarer til kravet i avtalen, er Finnskogen nord og Finnskogen sør, samt Kongsvinger/Charlottenberg-gruppa og Hasselfors/Laxå-gruppa i Sverige. I minst to av flokkene som norske myndigheter nå medregner som familiegrupper, mangler et av alfadyra. Deriblant flokken øst for Koppang der DN i vanvare kom i skade for å skyte alfahannen sist sommer.

Tror på løsning

Terje Bø bekrefter også at det er en viss divergens mellom Norge og Sverige i denne saken, men han har god tro på en løsning. Bø kan ikke svare Dagbladet på når det bebudede jaktvedtaket kommer, utover at man tar sikte på å fatte vedtak innen den 15. februar.

Foreningen Våre Rovdyr har i lang tid arbeidet for å få fram informasjon om den norske ulve-triksingen:

- Norske myndigheter har i hele vinter skapt et inntrykk av at målet som Stortinget har satt med ti familiegrupper av ulv, er nådd. Vel vitende om at dette ikke er riktig ifølge avtalen med svenskene. Heldigvis har Sverige satt foten ned. Myndighetene har feilinformert allmennheten for å sikre at jaktløftet skal kunne holdes. Iverksettelse av jakta på dette grunnlaget, vil det være tidenes trumfkort i namsretten, mener Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr.

Ny rovviltmelding

Imens raser ulve- og rovdyr-krigen på Stortinget: I dag ferdigbehandler miljøkomiteen flertallsønsket om en ny gjennomgang av rovviltforvaltning og politikk. En ny rovdyrmelding skal utarbeides innen 2003. Samtidig gir flertallet på Stortinget regjeringen anledning til å fjerne kjerneområdet for jerv i Sør-Norge.<