Sponheim: - Har gjort for lite med år-2000 problemet

- Regjeringen har gjort for lite for å møte data og it-problemene som vil oppstå i forbindelse med tusenårsskiftet, innrømmet næringsminister Lars Sponheim i Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arbeidet burde ha startet tidligere. Det er mager trøst at vi ikke er alene om det. Derfor må vi bruke tiden fremover godt. Men tross alt er det gjort en del, og vi starter ikke på bar bakke, sa Sponheim.

Han ville imidlertid ikke ta ansvaret alene, og mente at arbeidet burde vært satt i gang før regjeringsskiftet i fjor høst.

Sponheim presenterte også innholdet i regjeringens plan for å møte problemene. Planen i 12 punkter omfatter tiltak overfor statsforvaltningen og kommunal sektor, støtte til næringslivet og beredskap på samfunnskritiske områder.

År-2000 garanti

Regjeringens 12-punkts plan går blant annet ut på at all statlig og kommunal forvaltning skal utarbeide fremdriftsplaner og beredskapsplaner, og at det må stilles krav om år-2000 garanti ved offentlige innkjøp og kontraktsinngåelser.

For næringslivet skal det etableres en Aksjon-2000 enhet som skal bidra til informasjonsformidling og samordning av år-2000 arbeidet. Videre skal det tilrettelegges for kompetanseheving og informasjon i små og mellomstore bedrifter. Det skal også etableres kortsiktige ekstraordinære opplæringstiltak for å kvalifisere personer til å utføre arbeidsoppgaver i forbindelse med år-2000 problemet.

For kritiske samfunnsområder vil regjeringen utarbeide kriseplaner for å møte uforutsette situasjoner, og det skal gjennomføres beredskapsøvelser på aktuelle områder i et år 2000 scenario dersom det er nødvendig.

(NTB)