Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sponheim: - Vi har fått gjennomslag for halvparten

Dette sier partiene om forliket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De blågrønne hevder i at de gjorde de rødgrønne mer grønne i dagens klimaforlik. Høyre, Venstre og Krf skriver i en pressemelding at de fremmet 61

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmet i november 61 konkrete krav til  forliket.

- Regjeringspartiene har kommet oss nok i møte til at vi kan akseptere en klimaavtale, sier de tre opposisjonslederne. 

De blågrønne tar på seg æren for følgende punkter i klimaforliket:
• 3 mrd. kroner årlig til tiltak for å redde regnskogen

• Å gjenoppta forhandlingene med Sverige om grønne sertifikater for fornybar energi

• Økt satsing på forskning og utvikling innen fornybar energi

• Økning i investeringene på jernbanen på 250 mill. kroner, bl.a. for å få en overgang av godstrafikk fra vei til jernbane.

• Økt satsing på kollektivtrafikk i storbyene

• Norge skal være klimanøytralt allerede i 2030, og ikke i 2050 som regjeringen opprinnelig hadde lagt opp til. Og det er enighet om et langsiktig mål om at Norge skal være et lavutslippssamfunn. 

Øker kuttene

Forliket innebærer også at regjeringens tidligere mål om å kutte klimautslippene i Norge med 13 til 16 millioner nå er økt til 15 til 17 millioner.

- Dette innebærer en betydelig skjerping av de nasjonale forpliktelsene. Venstre vil jobbe for at de mest ambisiøse måltallene innfris, noe som innebærer at vi vil gjennomføre en klimapolitikk i tråd med anbefalingene fra Lavutslippsutvalget og FNs klimapanel, sier Lars Sponheim. 

Han anslår å ha fått gjennomslag for halvparten av kravene sine.\'

Haga gleder seg

- Senterpartiet gleder seg over enigheten om en klimaavtale med Høyre, KrF og Venstre. Slik sikrer vi en langsiktig og offensiv klimapolitikk. Denne avtalen er en viktig oppfølging av Soria-Moria-erklæringen og Senterpartiets miljøprogram (Grønn modernisering)som ble vedtatt på vårt landsmøte i vår, sier Sp-leder Åslaug Haga i en pressemelding.

- Både som Sp-leder og Olje- og energiminister gleder jeg meg til å følge opp klimaavtalen som inneholder mange gode tiltak og klare målsettinger, sier Haga.

Forurenser må betale

Det overordnede prinsippet i forliket er at forurenser betaler. Det er SVs Inga Marte Thorkildsen glad for.

- Jeg er glad for at vi også har fått med opposisjonen på at vi må ha en miljøvennlig avgiftspolitikk. Forurenser må betale, ikke bare staten, sier hun i en pressemelding.

Hun sier Norge må være innstilt på store omstillinger for å møte klimatrusselen.

- Vi som et rikt oljeland har et moralsk ansvar for å bidra til å bremse klimaendringene. Vi må vise at det er mulig å kombinere god velferd med lave utslipp.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media