Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sponheim: Bra regjeringen gikk

– Kanskje var det best det gikk som det gikk da vi tapte regjeringsmakten sist høst. Det sa Lars Sponheim til sine partifeller da han åpnet Venstres landsmøte lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sponheim fortalte landsmøtet at han rett etter stortingsvalget hadde en samtale med nå avdøde retorikkprofessor, forfatter og samfunnsrefser Georg Johannessen. Den gamle venstreradikaleren hadde da sagt til Sponheim:

– Dere tapte valget. Men du vant.

Spill og spetakkel

Ifølge Venstre-lederen beskriver dette resultatet av valget i et nøtteskall: Regjeringen tapte kampen om velgerne, men for Venstre ble det slett ingen krise. Partiet kom tilbake på Stortinget med ti representanter, flere enn på svært mange år, og er ikke lenger et haleheng til de andre partiene.

– Spørsmålet er om det hadde vært så mye bedre om Venstre, KrF og Høyre hadde fått en ekstra stortingsrepresentant hver, på bekostning av de mange sistemandatene Ap fikk, mente Sponheim.

– Da hadde de tre borgerlige partiene blitt helt avhengig av et stort og selvsikkert Fremskrittspartiet for å beholde regjeringsmakten. Resultatet hadde blitt et spill og spetakkel ut over hele høsten. I så fall hadde den store taperen blitt det norske politiske demokratiet, lød hans forklaring på sin noe overraskende analyse av valgresultatet.

Maktarrogant

Venstre-lederen slo både til høyre og venstre for seg i det politiske landskapet. Verst gikk det naturlig nok ut over statsminister Jens Stoltenberg og de tre rødgrønne partiene som han beskyldte for å vise flertallsarroganse overfor Stortinget.

TAPTE VALGET; MEN VANT: Lars Sponheim fotografert under talen på Venstres landsmøte lørdag. Foto: Scanpix
TAPTE VALGET; MEN VANT: Lars Sponheim fotografert under talen på Venstres landsmøte lørdag. Foto: Scanpix Vis mer

– Hva er egentlig så fortreffelig med en flertallsregjering når den sliter så mye med å lage politiske kompromisser at den virker fullstendig handlingslammet, spurte han.

Ifølge Sponheim har det også skjedd en maktforskyvning, fra Stortinget til de store organisasjonene:

– LO har fått sin næringsminister, Jan Davidsen i Fagforbundet har fått sin kommunalminister og sannelig har ikke også Bondelaget fått sin landbruksminister.

Vyer for Venstre

Venstre-landsmøtet fikk oppleve en høystemt og kampklar leder som også hadde store vyer for eget parti. Han mente det gode resultatet for Venstre ved stortingsvalget sist høst verken skyldtes en velgerflopp eller taktisk stemmegivning fra Høyre- og KrF-velgere.

– Vi har stabilisert oss over sperregrensen på 4 prosent og snart har vi sett den for siste gang. Og vet dere hva det beste av alt er? Jo, dette er bare starten på noe som skal bli enda større – ved valgene i 2007 og 2009. Da skal vi gjøre vår egen handlingsplan om til virkelighet: Et sosialliberalt Norge, sa Lars Sponheim.

Partyløven Giske

Han slo fast at Venstre allerede er det ledende miljøpartiet i Norge. Fram til stortingsvalget i 2009 skal Venstre også bli det ledende skolepartiet.

Samtidig etterlyste han Stoltenberg-regjeringens visjoner:

– Vi ser ingen visjoner for det flerkulturelle og mangfoldige Norge, men en partyløve av en kulturminister og en integreringsminister som lurer på om han skal følge Danmarks negative innvandringspolitikk.

– Jens kan nok administrere Norge, men det er lite som tyder på at han er den riktige til å føre landet framover, konkluderte Venstre-leder Sponheim. Sammen med nestlederne Trine Skei Grande og Olaf Thommesen ble Sponheim gjenvalgt for to nye år lørdag kveld.

(ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling