Sponheim brenner fmed bønder

Landbruksminister Lars Sponheim deltok i dag i bøndens bålprotest mot lavere matvaretoll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondelaget skal ha markeringer i hele Norge i kveld og regner med at mellom 1.000 og 2.000 bål kommer til å brenne i protest mot et WTO-forslag de mener vil slakte norsk landbruk. På Voss tjuvstartet Hordaland Bondelag sin markering i 12-tiden. Landbruksministeren var med på bålaksjonen.

- Jeg føler det er min plikt som statsråd å møte bøndene når de frykter for framtida. Er det i hele tatt noen framtid? Situasjonen er dramatisk for norsk landbruk. Dette er jo ingen demonstrasjon mot regjeringen, men snarere en støtteerklæring fra bøndene til regjeringen om å være tydelige og gjøre mest mulig for å få WTO til å nærme seg det norske standpunktet i forhandlingene, sier Sponheim.

Forslaget fra WTO innebærer store reduksjoner både i tollsatser og pristilskudd til landbruket. WTO foreslår å redusere tollsatser som i dag er over 90 prosent med minimum 45 prosent og i gjennomsnitt 60 prosent, og tollsatser som er mellom 15 og 90 prosent med 50 prosent. Prisstøtten bør ifølge WTO-forslaget reduseres med 50-60 prosent.

Både Bondelaget og Sponheim har understreket at et slikt forslag, hvis det skulle bli vedtatt, betyr død og begravelse for det norske landbruket.

(NTB)