Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sponheim på «frierferd» i EU

LONDON (Dagbladet): Nærings- og handelsminister Lars Sponheim var i går på «frierferd» i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er EUs gassdirektiv som bekymrer Sponheim, og besøket hos Margaret Beckett i det britiske handels- og industridepartementet dreide seg mye om Storbritannias holdning til gassdirektivet.

Tungt løp

- Dette er et svært viktig spørsmål for Norge, og direktivet skal avgjøres 8. desember. Jeg tror det vil bli et tungt løp å få samlet alle EU-landene om de norske primærønskene, men vi håper at denne saken kan gå gjennom uten at Norge behøver å bruke veto-retten i forhold til EU, sier Sponheim.

Norge har investert enorme summer i gassnettet ut til Europa, og har også knyttet mange langsiktige avtaler om leveranser. Mange EU-land ønsker at det skal være fri adgang til disse nettene, og på den måten stimulere fri konkurranse.

Norge ønsker å beholde monopolet på ledningsnettet, men kan bli tvunget inn i en svært vanskelig posisjon i forhold til EU.
Hvis Norge bruker vetoretten for å forhindre et upassende direktiv, så kan EU teoretisk innføre andre straffetiltak mot Norge.

Må kjempe

Lars Sponheim legger ikke skjul på at han lett ser EUs interesser i denne saken, men at Norge må kjempe for sine interesser.
- Det er mange som er opptatt av at denne saken kan ende med et norsk veto. Foreløpig er jeg mest opptatt av å få vite hva vi eventuelt skal bruke vetoretten mot, sier Sponheim.

Hele Norges coronakart