Sponheim reddet seg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mye av interessen på Venstres landsmøte dreide seg om Lars Sponheims framtid som partileder. Det var ingen lederdebatt på selve landsmøtet, men Sponheims posisjon dominerte dagsordenen utenfor salen. Han innrømte det selv etter at møtet var avsluttet i går. Da fortalte han også at han ville trukket seg hvis han hadde vært i nærheten av å dele landsmøtet i to. Men han bedyret at han ikke hadde varslet fylkeslederne om dette før valget. Dermed hadde han ikke stilt ultimatum, og delegatene var ikke satt under formelt press.
  • Nå kom jo Sponheim helskinnet gjennom valget. Partiledere i Venstre før ham har fått langt flere blanke stemmer uten å trekke seg. Og vi vil aldri få svar på hvor mange utsendinger som hadde lyst til å stemme blankt, men som ikke gjorde det av hensyn til partiet. Sponheim har fått det mandatet han ba om for å lede partiet i to år til. Han trøstet seg også med at han alltid har vært kontroversiell som partileder, men har berget seg takket være politiske resultater. Etter valgnederlaget i fjor må han derfor sette sin lit til regjeringsarbeidet. Dessuten må han pusse litt på sin egen form, og ikke lage feller for seg selv. Venstres partileder burde ikke ha behov for å oppsøke problemer.
  • Den kontrovers som kom for dagen i valget av andre nestleder, må selvsagt et parti koste på seg. Det er viktige signaler at Venstre nå får to unge kvinner i sin toppledelse. Begge samarbeider med et dominerende Høyre i Oslo. Den kandidaten som tapte nestledervalget, er derimot ordfører i en småkommune i Valdres. Ikke rart at Sponheim hadde behov for å holde en varm distriktspolitisk appell ved avslutningen av møtet.
  • Venstres samarbeid med Høyre er ikke lenger noe diskusjonstema i partiet. Valget av de to nye nestlederne forsterker veivalget, og Sponheim forsikrer at regjeringen ikke skal gå lenger til høyre enn det er dekning for i Venstres program. Det forteller mer om partiets utvikling under Sponheim enn regjeringens kurs.