Sponheim sier nei til oljeboring i Lofoten

Venstre-leder Lars Sponheim mener det er umulig for partiet å bli sittende i regjeringen hvis den går inn for oljeboring i Lofoten. Når det gjelder Barentshavet er partilederen mer avventende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er den desidert vanskeligste saken jeg har opplevd i regjeringen siden den tiltrådte, sier Sponheim.

Debatten om oljeboring i nord var den store saken da Venstre åpnet sitt landsstyremøte i Oslo lørdag. Sponheim kom til møtet for å be landsstyret om handlingsrom foran de forestående diskusjonene om saken i regjeringen.

Vil ha mandat

- Jeg vil ha et mandat fra landsstyret til dette arbeidet. Jeg vil konsultere partiets organer løpende, men det vil til sjuende og sist være stortingsgruppa og statsrådene som avgjør dette for partiet, sier Sponheim til NTB.

Sponheim hadde ingen forslag til løsning å presentere for landsstyret. Men etter å ha hørt flere av delegatene uttale seg kritisk til oljeleting, legger han ikke skjul på at oljeleting i Lofoten er uforenlig med Venstre i regjering.

- Det vil være umulig for oss å fortsette i regjering hvis den går inn for oljeboring i Lofoten, slår partilederen fast.

Han holder likevel døren åpen for at partiet har et visst handlingsrom for å være med på et vedtak som inneholder oljeboring i Barentshavet, «med klare miljøbegrensninger».

- Men ingenting er klart, og det alt vesentlige av arbeidet ligger foran oss i regjeringen. Jeg vil slåss for de gode miljøløsningene, og har mine klare oppfatninger, som jeg vil bekjentgjøre for våre venner i regjeringen, sier Sponheim.

Etter at saken ble debatert lørdag kveld var det klart at Sponheim og de øvrige statsrådene får full tillit fra landsstyret. Partiet går imot boring i Lofoten, men gir sine regjeringensmedlemmer og stortingsgruppa full tillit til å forhandle frem en løsning i Barentshavet i henhold til Sem-erklæringen.

Krever klart nei

Lederen i Finnmark Venstre, Vera Lysklætt, krever derimot krassere tale fra Sponheim enn som så. Hun ber landsstyret stemme over et forslag til en politisk uttalelse som slår fast at Venstre vil bryte med regjeringen hvis det blir noen form for oljeaktivitet i Lofoten og Barentshavet.

- Dette er ikke en vanskelig sak, slik Sponheim sier. Den rører med det mest grunnleggende i Venstres sjel. Et kompromiss kan ikke komme på tale, sier Lysklætt til NTB.

Hennes «nabo» i nord, fylkesleder Jan Fjellstad i Troms, ser derimot ikke de store problemene med en begrenset boring i Barentshavet.

- En oljeboring er forenlig med vår politikk hvis den foregår innenfor skarpe miljøbegrensninger, sier Fjellstad, som innser at han trolig er i mindretall i landsstyret.

- Jeg har ikke behov for å fremme noe forslag til uttalelse, for den vil nok bli forkastet, sier Fjellstad til NTB.

- Følg Sem

I sin tale til landsstyret viste Sponheim til Sem-erklæringen som skisserer hva regjeringen mener om oljeboring i nord.

- Sem-erklæringen konkluderer ikke veldig klart hva regjeringen skal mene etter at konsekvensutredningen ligger på bordet, sa Sponheim.

Uttalelsen blir møtt med undring fra Bellonas Frederic Hauge, som fulgte møtet fra tilskuerplass lørdag, sammen med leder Ane Kismul i Natur og ungdom.

Hauge mener Sem-erklæringen ettertrykkelig slår fast at det ikke er aktuelt med oljeleting i nord før det foreligger en helhetlig forvaltningsplan for både Lofoten og Barentshavet. Foruten oljevirksomheten, skal også hensynet til miljø, fiskerier og sjøtransport vurderes i denne planen.

- Sponheim burde ikke snakke om konsekvensutredningen, men om denne planen, som først kan foreligge i 2006. Venstre kan ikke si annet enn at en helhetlig forvaltningsplan må være på plass, sier Hauge til NTB.

Han stoler på at Venstre vil stå på denne formuleringen i Sem-erklæringen, og håper Høyre vil kvie seg for å bryte den.

- Jeg tror vi vinner dette. Bare se på hva vi fikk til i gasskraftsaken, selv om den blir marginal i forhold til det vi snakker om her, sier Hauge.

(NTB-Trygve Mellvang-Berg)